Ustna vprašanja - Ponikvar

Posredujem vam zbrane vtise od omenjenega profesorja. Profesor je res prijazen, miren, vmes rad še kaj pove, pove kakšno zgodbico o kakšnem pacientu. Je bilo sicer sproščeno. Čaj, mandarine in piškoti - to je pa že klasika pri njem :-)

Moj izpit: zjutraj se zglasiš na dializi, dobiš pacienta (moja na plazmaferezi zaradi glomerulne fokalne skleroze). Anamneza in status sta mi vzela 1 uro. Potem me je tajnica odpeljala do profesorjeve pisarne. Prva stvar, ki sem jo opazila je bil a4 format lista z napisanimi izočnicami za vprašanja, ki me jih je kasneje vprašal. Najprej poročilo o pacientki, profesor si je bistvene ugotovitve zapisoval in me potem tudi vprašal za kakšno obrazložitev, diferencialko, mehanizem.

Načeloma se je kar držal svojih vprašanj, je bilo pa nekaj novih. Že znana vprašanja so bila: nefrotski sindrom, načini hemodialize, princip peritonealne dialize, pljučnice (tudi kako se vidi pljučnica na rtg sliki, kakšna je najpogostejša dd, če slišiš pokanje obojestransko), hiponatriemija (tudi mehanizem nastanka edema), hiperkaliemija (mehanizem nastanka, th obvezno tudi z odmerki), imunosupresija, stranski učinki glukokortikoidov in potem zelo natančen opis mehanizma za vsak str. učinek, našteti glavne sekundarne vzroke za ah ter kako pogosta je v procentih, mehanizem delovanja aldosterona ter povezava delovanja z najpogostejšimi elektroliti. Pljučnica (pride kašljajoči k tebi v ambulanto, kako steče diagnostika, kaj boš naredil, koga boš poslal v bolnišnico, kdaj naročil na kontrolo, nujno vsa terapija!) Pa še druga verjetno...

Spraševal me je še o arterijski fibrilaciji, načinih zdravljenja (z natančnimi odmerki vred), ter kako prevejamo učinkovitost, inr test ter ostali testi koagulacije, ki jih poznamo z normalnimi vrednostmi vred, kaj storimo, če niso v mejah normale in kako jih spravimo nazaj v normalno vrednosti. Zakaj vse poleg hemodialize še uporabljamo fistulo, kako vemo, da je še delujoča, aks (razdelitev in kaj storiš na terenu). Vprašanje je bilo tudi o krvavitvah iz prebavil - potrebno je bilo našteti iz kje vse oseba lahko krvavi, kako diagnosticiramo krvavitev ter kako krvavitve zdravimo (tukaj sva prešla na anemijo zaradi izgubljanja krvi - kako po krvi vidimo, da je mikrocitna, kateri so tisti parametri, ki jih iščemo). Vprašal me je še kako zdravimo hiperamoniemijo, mehanizem nastanka in zakaj je nevarna. Debatirala sva o zapletih sladkorne (natančno mehanizmi pri vseh možnih zapletih, kako oziroma zakaj nastanejo razjede), principi oziroma kako pride do akutnih zapletov pri diabetiki (spet mehanizmi). Ekg je bil kr neki. Rad vidi, da veš kako izgledajo krivulje v vseh odvodih ter da veš kakšne so normalne vrednosti valov, dolžin. Iz ekg-ja moraš sam razbrati os, torej ni tiste "urice", ki ti bi bila v pomoč. Rtg je bil od pacientke, ki je imela vstavljen defibrilator; opis srčne sence in razlaga kardiopulmonalnega indeksa, kako veš, da so pljuča dovolj razpeta (gledaš pozicijo reber).

Profesor je kar spraševal in spraševal. Zaključila sva malce pred dvanajsto. Izpit je bil torej res maratonski v pravem pomenu besede (skoraj 3 ure samo ustni), tako da je na koncu že prevladovala utrujenost.Na koncu sem mu mogla obljubiti, da bom tisto kjer sem se najbolj zapletala še malce preštudirala, vpis ocene v ideks, čestitke in stisk roke, po štempelj ----> vriiiiskanje, ker je interna končno ZA tabo in si minutko po izpitu ugotovil, da sploooh ni bilo tako hudo. Profesor je super, življenjski. Nič bat!

Pisni: naštudirajte novo zbirko vprašanj. Nekje 65 jih je bilo že znanih. Najpomembnejše je to, da se interne ne ustrašite. Ni težka, je pa število strani demotivacijsko. Vztrajajte. Interna je izpit volje in motivacije, ničesar drugega.

OSTALI VTISI:

Glede moje izkusnje:
Se bistveno ne razlikuje od ostalih :) Dobis najprej pacienta, sestra te nato odpelje v majhno sobico kjer imas preblizno 1 uro za pacienta. Jaz sem imela mojo okoli 1uro in 20 min (je bila zelo zgovorna, tezko jo je bilo ustaviti).
Potem gres do njegove pisarne in zacne se ustni, ki je pri meni trajal cca 1,5 ure. Prvo porocas status/anamnezo. Ustni deluje kot nekak pogovor, kjer ti zastavlja vprašanja, podvprašanja.... Če česa ne veš, ne zameri.
Sicer je ze dalec od mojega ustnega, ampak nekaj vpr. se pa le spomnem: vprasanje o TX ledvic, imunosupresija, stranski ucinki (moja pacientka je bila po TX), anemije, pielonefritis, vzroki sfrknjene ledvice, nekaj sva se pogovarjala glede GN, nekaj vprasanj glede terapije pacientke, AH, dializa, ALO, spraseval me je se glede vrtoglavice, kaj bi lahko vse bil vzrok (pacientka je imela to tezavo), pa se nekaj glede srca, ampak se res ne morem spomnit kaj.
---------------------------------------------------------------------------


Prvo kot prvo, res se ne splača preveč živcirat. Profesor je zelo prijazen, nadvse človeški in izpit je prav prijeten. Imela sem pacienta z Alportovim sindromom, 10 let po Tx ledvice, brez večjih problemov... Izpit poteka točno tako, kot je opisano na ms, vprašanja vsa več ali manj znana (AKS, hiperK, peptična razjeda, anemije, pljučnica, v glavnem nič posebnega izven tega). Vzdušje je sproščeno. Upam, da boš imela tudi ti fajn izkušnjo! Aja, pa pacientu si sam, tako da imaš lahko brez problema zraven kaj v pomoč pri anamnezi/statusu.
Pa srečno!


--------------------------------------------------------------------------
Interno sem imel pri dr. Ponikvarju in moram reči, da je bil prijeten izpit. Lahko ti potrdim, da drži vse, kar je napisano o njem na MS. Zjutraj prideš do tajnice na dializi in tam klepetaš do profersorjevega prihoda (v mojem primeru kakih 45 minut). Ko pride, se predstavi, ti ponudi čaj (če ga že nimaš :)) in ti pove, da boš najprej imel čas za pogovr in pregled pacienta, nato se boš pa še z njem malo pomenil.
Časa za pacienta imaš kolikor si ga vzameš. Med pregledom sta v svoji sobi, brez motečih dejavnikov. Jaz sem imel gospo s presajeno ledvico, ki je bila na redni kontroli. Ker sva bila oba precej zgovorna, je najino druženje trajalo kako uro in pol (obširna anamneza in natančen status).
Ko končaš s tem, pošiščeš profesorja in začneš z zagovorom. Najprej poročaš anamnezo in status, kjer ti pusti da poveš vsako podrobnost, ne glede na to, kako nepomembna je :) Pusti da govoriš, na koncu pa prosi, da povzameš bistvene stvari. Nato so sledila vprašanja o pacientki (dializa - koliko časa, kje ima fistulo, ali je še prehodna - to si malo poglej na netu, ker je glavni za to v celem KC-ju; potem sva se pogovarjala o presaditvi ledvice (mrtev/živ darovalec, starost darovalca... in o vzrokih za ledvično odpoved pri dotični gospe). Nato preide na vprašanja o nefrologiji nasploh (dobro se je naučiti praktično celo nefro, razen (na srečo!) 1001 razdelitve glomerulonefritisov ... Le razliko med nefritskim in nefrotskim sindromom! Sicer pa stopnje ALO in prehod v kronično, kamne, o dializi bolj podrobno... Nefra pač :)). Po ledvicah so prišla na vrsto še splošna internistična vprašanja (AKS z razdelitvijo in ukrepi, hipertenzija, sladkorna, nekaj iz gastro, anemije (res samo osnove), morda tudi kaj koagulaciji (res samo osnove iz teh dveh delov hematologije; bele celice pusti na miru)... Praktično samo teme, ki so napisane na MS.
Na koncu dobiš še en EKG (jaz sem imel za prepoznat AV blok 2. stopnje), kjer je bolj pomembno, da znaš opisat osnove, kot pa da izstreliš diagnozo. Sledi še RTG posnetek (pri meni srčno popuščanje - povečano srce, poudarjena žilna risba...), tudi bolj opisno, ne zameri in razume, da je to najbrž 3. RTG, ki ga vidiš na faksu...
Sledi pregled celotne dokumentacije za interno (in indeksa :)) in ocena, ki je precej fer (se da za 2 oceni popraviti pisanega :)).

Izpit je sicer res maratonski (jaz sem bil s čakanjem in pacientko supaj tam preko 4 ure), vendar poteka v prijetnem vzdušju in si lahko res sproščen, tako da nič bat!

Pa veliko sreče, seveda! :)
-------------------------------------------------------------------------

Izpit sem jmel pri Prof. Ponikvarju, kar piše o njem na MS vse drži in izpit poteka tako kot že opisano. Torej popolnoma sproščeno, nikoli ne zahteva da mu poveša a do ž, postavi ti vprašanje (in zraven še reče če morda veste?), tako da sploh ne čutiš pritiska če ne veš. Dobiš pacienta časa je dovolj, jaz sem mu potem samo povedal anamnezo, ki je bila daleč od popolne, ker sem kar nekej pomembnih vprašanj pozabil postavit pacientu (imel je transplatirano ledvico in zdaj se mu je pojavila anemija, jaz sm si takoj v glavi postavil odgovor, da je krivo pomankanje eritropoetina in ga nisem spraševal o krvi na blatu, o epistaksah ect....) in potem me je samo vprašal kaj bi se še pozanimati pri pacientu in ni nič težil, da sem kaj izpustil. Veliko on sam govori, skupaj gresta čez vsa zdravila od pacienta, če ne veš po imenu katero zdravilo to je, ti on sam lepo pove. Vprašanja so tista kot na MS: pielonefritis (klinična slika, dg, zdravljenje), nefrotski sindrom ( našteješ glavne tri: GN z minimalniomi spremembami, fokalna seg glomeruloskleroza, membraniski gn, in sladkorna bolezen), nefritični sindrom ( kako se kaže AH, edemi, eritrociturija,..), AKS (osnove razdelitev), H. pilory in povezava z ulkusom 12ka. On ti da tako vrašanje in ti pol neki poveš, če vidi, da približno znaš, ne vrta v nobebe podrobnosti, pusti ti da malo govoriš kar pač paše o tej temi oz. kar pač veš. Dializa in pristopi, kateri je najboljši. Edino ki je bilo novo je bilo vprašanje o akutni jetrni insuficienci - nekomu jetra odpovejo in kaj terapija. Odgovor je bila HEMODIALIZA ( in plazmafereza) za odstranjevanje najbolj toxične snovi v jetrih amonijak, ter transplatacija. Doma pridobljena plučnica in zdravljenje ( poveš povzročitelje glavne 4, klinično sliko, sputum, hemogram, plinska analiza ( to si samo naštel, nič detajlov) ... in zdravila, vprašal je še koga bi poslal naprej v bolnišnico koga ne ( poglej si CURB-65). Saj je bilo še kakšno vprašanje ampak nobeno nekaj ekstra težko ali čudno. Na koncu ti pokaže ekg: os in frekvenca? Mene je še povprašal kakšna se mi zdi pq doba, ki je bla na meji normalne (5 mm). Pokazal mi je še en rtg z velikm enostranskim izlivom, povpraša te kakšna se ti zdi senca srca ( normalna ali je povečana ( če je premer srca več kot 1/3 premera prsnega koša je povečana).
V glavnem, to je odličen profesor za izpit, umirjen, da ti čaj, že ko spregovori te pomiri, da ti občutek, da ni nič narobe, če nečesa ne veš, ne obeša se na eno narobe izrečeno besedo, ko kaj ne veš, ti pomaga pomaga pomaga, da skupaj odgovorita na vrpašanje. Še sam veliko pove, tako da mogoče še kaj odneseš od izpita. Če bi jaz vedel kakšen je, se bi pol manj sekiral za izpit.
Vprašanja se kar ponavljajo, svetujem ti da prebereš v interni še enkrat ledvice in obdelaš vprašanja, ki se pojavljajo pri vseh ki so ga imeli.

Želim ti veliko sreče.