Ustna vprašanja - dr. Pfeifer (endokrinologija)

Izkušnja ustnega izpita iz Interne pri dr. M. Pfeifer na odd. za endokrinologijo:

Kot prvo - na tem odd. najdete vse od tipičnih endokrinoloških bolnikov, pa do bolezni presnove, kosti in jasno sladkorne. Tako da vse to res dobro naštudirajte, saj bo vaš bolnik zagotovo imel vsaj eno bolezen iz tega širokega spektra.

Ok, zdaj pa o samem izpitu: Profesorica vam najprej dodeli pacienta, ki ga nato v miru sami pregledate in izprašate. Poskusite si ustvariti čim boljšo sliko o vseh njegovih problemih in najdite čim več nepravilnosti v statusu (pozorni bodite na poraščenost, spremembe kože itd. vse kar običajno spregledate!). Nato poveste in prikažete status pacienta še pred profesorico, svetujem da se čim bolj držite propedevtike, poveste naglas vse, kaj opazujete zakaj se postavite kam, kako naj bi se tipalo kaj, itd. pač govorite čim več in pravilne stvari, ne sami sebe zafrknit!
Ok, ko torej pregledate pacienta pred njo, potem se umaknete v kabinet in začne se teorija.Res, še enkrat poudarjam, kot že vsi kolegi pred mano - NAUČITE SE CELOTNO KNJIGO PROPEDEVTIKE! ne samo pregleda, tudi tisto teorijo, ki je zraven, ker če tega ne boste znali, ne boste prišli čez izpit! js sm recimo sam status znala zelo dobro tudi pred njo pokazala vse prav in jo navdušila s svojimi dermatološkimi prebliski ... Ampak potem nisem točno vedela definicije vezikularnih/bronhialnih zvokov in kako se slišijo med vdihom/izdihom, zaradi česar sem morala ponovno priti na ustni del. (Ker je profesorica videla, da sicer znam stvari, me ni vrgla, ampak le prenaročila.) Naslednjič sem le na hitro naredila status, brez anamneze, pred njo pa pokazala le nekaj stvari, recimo palpacijo jeter (TO NUJNO NAŠTUDIRAJTE, VSE PALPACIJE, PERKUSIJE... itd, po Propedevtiki.) O pacientu (njegova anamneza, status, dd, terapija ...) teče beseda zelo dolgo. pač vas izpraša skoraj vse kar se da, vse o boleznih, o terapiji ki jo ima, kaj bi pričakovali če bi bilo to ... (js sm recimo mogla razpredat o aortni stenozi, mitralni insuficienci, pljučnicah, antibiotikih, boleznih presnove kosti ... tako da je že del o pacientu "interna v malem"). Potem pa še dobite ene pet širših vprašanj s precej podvprašanji - vse po malem. Pri njej po mojem sploh ni smiselno govoriti o starih vprašanjih, ker vas res lahko vpraša kar koli iz knjige. V pomiritev - ne gre v neke detajle, če veste osnove bo kar kul, toliko, da začnete govorit, da vidi da znate to, pol vam itak da kako podvprašanje še kako pikantno podrobnost ...
Kakor sem uspela js dešifrirat njen stil spraševanja, vam bo koristilo, če čim več govorite sami, govorite o vsem kar se spomnite o tisti temi, čim več (samo, da je prav!)Ne je preveč pustit do besede in morda jo boste uspeli zvabiti proč od tistih delčkov interne, ki vam ne ležijo, oz. veste da jih ne znate.
Ocenjuje kar korektno, pregleda vašo dokumentacijo, tudi za propedevtiko ocene mentorjev itd.
Sicer pa naj povem, da je sam izpit pri njej meni (kljub ponavljanju ustnega) ostal v dobrem spominu. Ja, ni najlažji izpit in ona ni najradodarnejši ali najlažji izpraševalec, ampak je pa ZELO DOBER IZPRAŠEVALEC - zna najti znanje, ne brska po tistem, česar res ne znaš, če le ni preveč pomembno, ne pušča te v tisti smrtni tišini, ko ti možgani zablokirajo, ampak sama pove odgovor kot zanimivost, niti ne zameri preveč, če ne poznaš vseh podrobnosti podvprašanj. Tako da, kar pogumno! Ko boste opravili z izpitom pri njej boste zadovoljni sami s sabo, saj boste vedeli, da ste resnično opravili interno, kot se za gre - prikazali ste celotno znanje, na širokem področju, vaša ocena pa je dejansko taka kot jo zaslužite ... Ponosni boste odšli v tajništvo po žig, nato na pivo ali pa v posteljo spat!