Ustna vprašanja - prof. Buturoviæ-Ponikvar

Izpit poteka tako, kot je že opisano. Dodala bi samo še kakšne malenkosti mojega izpita. Imela sem pacientko z dolgoletno SB tip 1. Dolgo časa je bila na dializi, sedaj pa ima že 10 let presajeno ledvico. V zadnjem času so začeli opažati nižje številko levkocitov in eritrocitov. Ker ni imela zdravil, ki bi delovala na kostni mozeg predvidevajo, da je levkopenija posledica hematolške bolezni.
Katere diagnoze bi pri njej postavili? Ne pozabiti na stanje po presaditvi z datumom. Vprašala me je o zapletih sladkorne bolezni.
Šli sva čez njena zdravila, za vsakega me je vprašala, če vem kaj je. Povedati sem morala stranske učinke ciklosporina, kam spada. Potem sem morala pregledati krvne izvide. Med drugim je imela pacientka povišan mioglobin. Zakaj je tako? Zaradi rabdomiolize. Katero zdravilo, ki ga ima pacientka to povzroča? Vasilip (tega nisem vedela, pa ni bilo nič narobe).
Razlike med nefrakcioniranim heparinom in NMH (tukaj kar podrobno-na kateri stopnji delujejo, kako jih preverjamo, kaj je antidot, stranski učinki).
Kravavitve iz prebavil-čisto na splošno, hematemeza, hemohezija, melena, kakšna je anemija, katere preiskave...
Prinesla mi je še EKG, ki je kazal hiperkaliemijo. Pri kateri vrednosti moramo zdraviti hiperkaliemijo in kako zdravimo?

Izpit je zelo prijeten, na koncu si pa kar utrujen, ker profesorica kar sprašuje in sprašuje :)