Ustna vprašanja - prof. Matija Tomšič

Izpit poteka v BPD, drugo nadstropje desno.

Najprej sem dobil pacientko, s časom za status in anamnezo te ne omejuje, predlagam, da si v knjigi Klinična preiskava pred izpitom pogledate poglavji, ki obravnavata kosti, mišice in revmo, ker bo veliko lažje spraševati v pravi smeri.
Pacientka je imela SLE in SS, diagnosticirana pred 12 leti, sedaj pa je imela vodilno težaveo plevritis. Ko sem končal sem šel v profesorjevo pisarno, tajnica nama je prinesla vodo, nato pa sem povedal anamnezo in status, vprašal me je za delovno diagnozo in, če mi je sama povedala katere diagnoze ima. Nato ga je zanimilo katere preiskave bi opravil za potrditev delavne diagnoze zagon lupusa s plevritisom, potreba je biti sistematičen od najbolj osnovnih laboratorijskih naprej. Predlagam tudi širše razmišljanje, obdelala sva vse od možnih infektov, raka (imela narejeno bronhoskopijo, negativna) pljučne embolije (imela je povišan d-dimer a negativen izvid iz angio, pozitiven QUANTIferon, rezultatov iz mikro še ni bilo) potem sva zaključila, da najverjetneje le gre za zagon lupusa, ni pa še izključena TBC.
Nato me je vprašal kje sem imel vaje, da me ne bi spraševal tistih področji (CIIM, Gastro) vprašal me je še diferencialno suhi kašelj, ne pozabiti na GERB, subakutne tiroiditise in osteoporozo, kaj je lahko vzrok pri moških: znižan testosteron.
Res super profesor mislim da bi se lahko marsikdo, ki je na naši fakulteti to bolj zaradi naziva, zgledoval po njem, potrebno je biti sistematičen in natančen, zraven si zapisuje pomembne podatke iz anamneze in statusa in te nato tudi opomne da si kaj že povedal in uporabi to pri nadaljnem razmišljanju.