Ustna vprašanja - prof. Bren Andrej

Če se vam bo zgodilo, da boste morali zaradi kakršnegakoli razloga čakat (na pacienta, profesorja, prostor za pregledovanje), si nikar ne razbijajte glave ali porabljajte adrenalina, saj je ustni izpit res prijeten. ;)

Dobila sem pacientko s porastom kreatinina po transplantaciji ledvice in pankreasa (pred dobrim mesecem dni). Gospa je imela SB tip I (na inzulinski črpalki pred transplantacijo), nato KLO (na hemodializi pred Tx), težave z očmi (glavkom, po op.), pred časom GERB.

Najprej poročaš o pacientu – natančna anamneza in status (vključno z organskimi sistemi), vmes me ni prekinjal. Navedla sem tudi vsa zdravila, ki jih trenutno jemlje in doze (imela sem srečo, da sem dobila zelo pogovorljivo pacientko, ki je vmes odšla še po list z zapisanimi zdravili, tako da sem dobila vse podatke).

Najprej me je vprašal, kakšni so vzroki za zvišanje vrednosti kreatinina, zakaj mislim, da je šlo za akutno zavrnitev? Tu mu poveš, da je vzrokov več, od pielonefritisa na Tx ledvici, obstrukcije sečil (kamni), prerenalni vzroki – od hipovolemije pa do stenoze ledvične arterije…itd. Jaz sem takoj rekla, da je šlo za zavrnitev, ker je pacientka dobila pulze Medrola, seveda pa moraš izključit druge razloge. Kako to narediš? Narediš ledvično BIOPSIJO.

Potem je sledilo vprašanje o vrstah zavrnitve, zakaj je pomembno, da vemo ali je npr. celična ali humoralna (pri akutni celični je zdravljenje bolj uspešno) – pomembno je zaradi načina zdravljenja. Tu sem mu potem še opisala shemo imunosupresivnega zdravljenja po Tx in pa, da bi lahko pri akutni celični zavrnitvi dali še antitimocitni globulin (poliklonska PT).

Za koliko se mora povišati kreatinin (glede na vrednost po transplantaciji), da ukrepamo (hospitaliziramo, itd.)? Za več kot 25.
Kdaj začnemo pripravljat bolnika na nadomestno zdravljenje? Kreatinin 500-600, priprava žilne anastomoze… Kdaj začemo z dializo? Ko se oGF zmanjša pod 15, oziroma pod 20 pri diabetikih (kretinin 800-900 oz. 700-800). Zakaj pri diabetikih prej? Ker imajo dokazano slabše preživetje, če ačnemo pri vrednostih kot za ostale bolnike.

Razlogi za urgentno hemodializo? Hiperkaliemija, pljučni edem,… Kdaj zdravimo hiprekaliemijo (nad 6mmol/l, nad 7 je že urgenca).

Razlika med diabetično nefropatijo in kronično ledvično boleznijo pri diabetiku? KLB je lahko tudi zaradi drugih vzrokov.

Obravnava sladkornega bolnika, kdaj zdravimo, ciljne vrednosti (krvnega tlaka)…
GERB, prednosti in slabosti vrst nadomestnega zdravljenja, kako se odločimo za npr. peritonealno dializo.

Zakaj so pacientki presadili še pankreas? Zaradi izboljšane kakovosti življenja, ne potrebuje več inzulina – četudi le za kakšno leto (ti presadki ponavadi ne delujejo dolgo), je za bolnika to pomembno.

Specializantka mi je še povedala (preden sem šla k profesorju), da se pri zdravljenju z medrolom da vedno pantoprazol – zato ker ima ta PPI najmanj interakcij z drugimi zdravili. Če bi imela še kakšno vprašanje, bi mi tudi z veseljem odgovorila, tako da le pojdite po oddelku in malo povprašajte, če vam kaj ni jasno.

Še zdravila, ki jih je imela pacientka (da si lahko pogledate v registru kaj je kaj – glede na prejšnje poste, ki poudarjajo generična imena zdravil – mene tega ni spraševal): Myfortic (mikofenolat mofetil), Controloc, Valcyte (valganciklovir, proti CMV), Plivit D3, Lacipil, Daktarin (mikonazol gel proti glivicam v ustih), Aspirin P, Medrol, Primotren (profilaksa proti pneumocystis), Cyprobay (zdravljenje okužbe z E.coli).

Vmes sta bili še dve vprašanji o tem kako pišemo zdravila na temperaturni list, zakaj z velikimi tiskanimi črkami (to je zapisano v nekem lekarniškem pravilniku, nisem si zapomnila, ker sem prvič slišala) in kaj je to akreditacija:)

V glavnem bi bilo to vse, izven področja nefrologije zaide le, če se sam zagovoriš. :)
Kot so napisali predhodniki - brez skrbi in srečno!