Ustna vprašanja - prof. Štabuc

Imela sem pacientko z akutnim zagonom kroničnega pankreatitisa. Drugače pa je bila gospa tudi sladkorna bolnica na peroralni terapiji, imela je še AH in hiperlipidemijo. Za to je 1 ura časa, več kot dovolj:)

Potem pa zagovor pri profesorju. Tu pa se pripravite predvsem na hiter tempo, res hiter. Odgovarjati je treba eksplozivno,kratko in jedrnato ker profesor da časa mogoče kakšno sekundo, potem si odgovori kar sam. Kar na sredini pripovedovanja anamneze me je prekinil, naj povem kaj bi s to gospo naredila. Potem poveš da jo predvsem hidriraš, zanimale so ga številke, vsaj 500ml/uro, da jo hemodinamsko stabiliziraš, ktere preiskave bi naredil in NE atb! Kdaj pa damo atb? Z odgovorom, da če se po parih dneh stanje ne izboljšuje oz se poslabšuje ni bil zadovoljen....pravilno nekako takole: če se po 1 tednu pojavi povišana TT, porašča CRP.
Kaj je vzrok? Hiperlipidemija. Kaj lahko naredimo? Plazmafereza. Še ostali možni vzroki? Alkohol, žolčni kamni. Ali ima gospa metabolni sindrom? Ima. In obrazložiš. Povezava z nealkoholnim steatohepatitisom.
Posledice? Razlika med MOF in SIRS.
Razlika med malnutricijo in maldigestijo.

Makrocitne anemije.
Osteoporoza.
Sarkoidoza.
Vaskulitis malih žil.
Driske. Kdaj se pojavi nočna driska?

Zagovor je trajal slabe pol ure :O Preletel je še rezultate pisnega in dal oceno. Nekako primerno znanju in zmedenosti. :)