Ustna vprašanja - prof. Štabuc

12.3.2013 prof. Štabuc

Prispevam še js nekej, da lahko zdej po mescu in pol odmislim interno potem:).

Prišel 15 do 9 na gastro, se preoblekel, pustil obleke v tajništvu. Dobil pacienta z Dekompenzirano etilično jetrno cirozo (sicer mi je cel čas govoril, da ima Hepatitis B. Imaš eno uro časa za pregled, tle mi je šlo na tesno (počasi podajal anamnezo), ampak sem se odločil, da raje zamudim 5 min in naredim še rektalca s hematestom na koncu, ker sm mislu, da bom izpadu bolj kul:).

Vprašanja na ustnem:
Ciroza, zakaj ne hepatitis B (lahko bi bil) (tam nekje 5-10 HBV gre v cirozo, 90 jih ozdravi, 1 fulminanten).
Kaj pomeni, da dekompenzira EJC (ascites, hepatoencefalitis, krvavitev iz varic itd.)
Kontraindikacije transplantacije (etilizem, okužbe, napredovali hepatocelični karcinom (Milanski kriteriji), drugi karcinomi, starost, verjetno še kej ...)
Pri cirozi ALT,AST nista tako astronomsko visoka kot pri hepatit-isu (vnetje jeter)
Vzorki ciroze (A,B,C,D,E,F,G,H)
Avtoimuni hep., hBv, hCv, Drugs (redko), Etilizem, Fatty liver (NASH nealkoholna steatoza jeter), Growth (metastaze v jetrih - redko), Hemodinamika (Kong. Srč. Odp., Budd-chiari - redko), Fe - železo (hemokromatoza!, baker-Wilson!)
Pol so še primarna biliarna ciroza, primarni sklerozantni holangitis
Najpogosteje metastazira v jetra CA črevesa (logično zaradi portalne cirkulacije)
Jetrni testi

Pol je šlo pa ko mitraljez še negastro področje, od vsakega sem govoril verjetno ene 5 min:
- Vaskulitisi
- Revmatoidni artritis
- dd KOPB, astma
- Akutna ledvična odpoved
- mikrocitna anemija
(verjetno sem še kej pozabu)

Še malo snovi, dokler imam še sveže misli:
Mikrocitna anemija: lahko je problem železo (premalo železa) sideropenična (dgn Znižani feritin, železo, zvišan transferin, znižana TFBC (total ferous binding capacity), kronična krvavitev - starejši moški-izključi CA črevesa, dovolj železa, ga telo ne more uporabiti: sideroblastna (rinkasti eritroblasti z perinuklearnim kopičenjem Fe), problem v globinu (Talasemije - major je nima, ker pacienti niso živi:))

Vaskulitisi (to ma rad zgleda):
- vnetje žil
- delitev: 1.velike arterije: aorta + veje (Gigantocelični, Takayushijev 2. Srednje arterije: jetrne, ledvični, koronarke, mezenterialne: Nodozni poliarteritis: prizadane koronarke itd. Tle mi je razlagal tudi od mezenterialne ishemije (tega ma rad zgleda, si poglejte malo bolj)

3. Male arterije (arteriole, kapilare, venule):
Wegener (značilne RTG spremembe pljuč, razjede po ustih, nevtrofilni infiltrat, pANCA)
Churg Strauss (trias: astma, eozinofilija, vaskulitis, ledvice, značilen infiltrat)
Henoch Schonlein: (dgn: tipljiva purpura, abdominalna angina, starost pod 20 let, histološko značilen nevtrofilni infiltrat, prizadeost sklepov)
(js sm si vaskulitise pogledal zadnji dan, ampak se splača, ker rad sprašuje to).
itd.

Je bil precej zadovoljen z mano, se je že kr smejat začel v drugem delu. Pol se mi zdi da je začel testirat meje znanja in je začel taka bolj posebna vprašanja postavljat (ala neki ........ (ime) kriteriji CT znakov niti se ne spomnem česa) (kaj je PAFI kome? js sm mu reku edem, al pa hipoperfuzija, citotoksičnost, hipoksija, samo je reku, da je neki drugega, mi ni povedal pol :)).

Mi je deloval tak profesor, ki zna dobro ocenit tvoje znanje, sprašuje glavne, najpomembnejše stvari in pol če dobro razmišljaš in maš dosti znanja lahko zapelješ pogovor kamor češ (najboljši da ga zapelješ tja kamor znaš u nulo neko področje) Tako, da se splača une glavne stvari res dobro naučit in pol izpadeš ful dobro.

Js sm si prebral od njega ene 3 članke iz Tavčarjevih dnevov in 3 članke od Internističnih dnevov.

Na koncu mi je na pisno 9tko (glih za glih sm 9tko še ujel), dal devet in reku, da je zelo zadovoljen z mano (lep občutek:)). Realna ocena glede na to, da postavlja splošna vprašanja, kjer lahko dosti govoriš.

lep pozdrav