Ustna vprašanja - prof. Bren

9h, KO za nefrologijo:
Pacient: KLB hipertenzivne etiologije, 2 leti na HD, trenutno 10 let s Tx.
Tokrat sprejet na KO za nefrologijo zaradi febrilne nevtropenije in šena na goleni ter poslabšanja ledvičnega delovanja.
Spremljajoče bolezni: TMT amputacija obojestransko, st. po GVT in PE, kronični nosilec HBV, GERB.

Ustni del: najprej sem povedal celotno anamnezo (vključno z anamnezo po organskih sistemih) in status. Sledijo vprašanja o pacientu in vseh njegovih težavah:
- Zapleti po Tx (in kaj je vzrok vsakega od zapletov)
- Sekundarni hiperparatiroidizem (opredelitev, th)
- Anemija pri KLB (etiologija, th, ciljna vrednost Hb)
- Febrilna neutropenija (dd? Kaj bi naredili? (punkcijo KM). Katera zdravila, ki jih pacient prejema, bi lahko bila vzrok za supresijo KM?. Kateri virusi bi lahko povzročili supresijo KM?)
- CMV (dg? th?)
- Šen (kako kot specialist družinske medicine obravnavaš šen pri osebi s Tx in pri osebi brez Tx. Katerega pacienta pošlješ k specialistu in h kateremu? Zakaj? Kateri antibiotik bi izbral?)
- Gleženjski indeks in kritična ishemija uda
- GVT in PE
- Marevan
- GERB

Prof. Bren želi pri vsakem vprašanju slišati, da poznaš in razumeš bistvo (vmes te lahko prekine, da mu kaj še enkrat ponoviš – meni se je zdelo, da želi preveriti, če stvar res razumeš ali govoriš nekaj na pamet). Želi, da odgovore utemeljiš in dopusti možnost, da se pri kakšni zadevi ne strinjata, če le veš, zakaj to zagovarjaš.

Je odličen izpraševalec. Presenečen sem bil nad tem, da lahko izpit iz interne poteka na tako človeški način. Pohvalil bi celotno osebje na KO za nefrologijo (tj. sestre, specializante, specialiste), saj so bili vsi po vrsti do mene izjemno prijazni.

Kar se pa tiče vseh ugibanja glede tega, kje lahko pristaneš na ustnem (npr. na oddelku, na katerem si opravljal vaje, na področju, kjer si imel najslabši rezultat na pisnem delu …) lahko povem, da pri meni nič od tega ni držalo.

Naj ponovim še enkrat za svojimi predhodniki: če ste dobili prof. Brena, imate srečo. Potrebujete »samo« še znanje :)