Ustna vprašanja - Prof. Černelč

Izkušnja pri prof.Černelč:


7.30 tam, dobiš pacienta.
anamneza, status - ni potrebno povsem propedevtično; anamneza in pomembnejše najdbe v statusu.

moj pacient je imel HUS. V anamnezi visoka vrocina, slabotnost, temen urin, topa bolecina ledveno. Po odvzemu brisa v bolnici (so dokazali gripo) ob izprihanju nosu opazi malo krvi. Drugih krvavitev ali drugih simptomov ni bilo. V statusu malo bledice, vse ostalo OK.
pogovor s profesorjem - pregled izvidov, na racunalniku, oba sva gledala v monitor, tako da se je dalo videti kaj je L in kaj je H, ceprav sem se glede na prejsnje izkusnje vrednosti naucil tudi na pamet. Pacient je imel anemijo (Hb 90) in hudo trombocitopenijo (13) ter zvisan LDH in nekonjugirano bilirubinemijo. To je vse kazalo na intravaskularno hemolizo in trombocitopenijo. Iz anamneze ga je zanimalo zakaj bi bil temen urin - zaradi hemoglobinurije. Zanimalo ga je ali je trombocitopenija huda - je. Koliko je varna vrednost trombocitov, da ne bo prihajalo kar do krvavitev - odgovor je 20. Za manjse operativne posege 50. Kaj je mehanizem pri HUS - avtoprotitelesa. Kako zdravimo? Plazmafereza in glukokortikoidi. Ce je bolezen refraktarna se lahko poskusi z rituximabom. Kaj povzroci? Pogosto E.coli pri otrocih, tudi gripa in pa mišja mrzlica (to je bila hipoteza ob sprejetju tega pacienta). Kaj pa hude oblike te bolezni, ki se ne odzovejo na nobeno terapijo - na kaj pomislimo? Na hude malignome, posebej zelodca (tega nisem vedel, je profesor razlagal), ker so lahko zelo majhni in se jih ne opazi prej. So imeli nedavno pacientko, ki je zaradi tega umrla. Pri mojem pacientu je bila glukoza 6,8 in v anamnezi je oce, ki je pri 50letih zbolel za sladkorno boleznijo. Vprašanje je bilo ali so lahko okvare ledvic zaradi sladkorne? Odgovor, da nam ta glukoza ne pove veliko, ker ne vemo ali je bil tesc. Kako bi vec izvedeli? OGTT. Kako se lazje, brez posebnega testiranja? Glikiran hemoglobin.
drugo vprasanje je bila dlakastocelicna levkemija. Kaj so znacilnosti v krvni sliki (pancitopenija, lahko dlakaste celice v razmazu) in kaj je značilno v klinični sliki (splenomegalija). Koliko je ozdravljivost. Ceprav je redka, bi si kot zdravnik izbral to levkemijo, ce bi moral izbirati, komentira profesor. Kaksno je zdravljenje - kladribin ali pentastatin (plus lahko rituximab).
KLL stadij C in prezivetje. Anemija in trombocitopenija, oboje pod 100. 2 letno prezivetje. Katere regije se gleda pri stadijih A in B? Cervikalno, supraklavikularno, aksilarno in vranica in jetra. Stadij A = <3 prizadete regije; stadij B = 3 ali več; stadij C glej zgoraj. Še vprašanje kaj bi bilo značilno v krvni sliki pri KLL - levkocitoza, limfocitoza. Koliko bi bilo absolutno število pri limfocitozi? Nad 5.

Profesorja dobis, ce slabo pises hematologijo, zato zeli, da znas to. Že pred izpitom je komentiral, da smo pisni opravili in da se bomo pri njemu naucili hemato, ce se nismo ze prej. Je prijazen, ocena je lahko plus ena od pisnega.