Ustna vprašanja - prof. Štabuc

Ob 9.00 zjutraj prideš do tajnice, ki ti pove, katerega pacienta ti je profesor dodelil, časa imaš eno uro. Sam sem imel precej kompleksno pacientko z meleno zaradi sindroma GAVE in Marevana s kupom drugih bolezni, o katerih pa ni znala kaj dosti povedati. To me je sicer po koncu pregleda skrbelo, a s profesorjem sva govorila o pacientki približno tri sekunde – zanimala ga je le diagnoza, nato pa me je spraševal splošno o meleni. Največji kiks na ustnem je bil, da sem rekel da se meleno diagnosticira s hematestom, kar ga je zelo razjezilo:) – diagnoza je zgolj klinična – črno mazavo blato in predvsem smrad! Potem spet za profesorja klasična diskusija o hematestu – kako deluje, kako pripravimo pacienta (dva dni prej vlakninasta hrana), obvezno tri vzorce. Vprašal je, kaj storiti ob akutni meleni in se zadovoljil z odgovorom, da bolnika hidriraš/daš transfuzijo in ga pošlješ na endoskopijo, ki pa mora biti opravljena v roku 24h in ne takoj, sploh če je to ponoči - ne mara, da ga kdo budi zaradi melene!.....

Iz gastro mi je postavil še nekaj vprašanj, izmed katerih so bila tudi precej eksotična:
- nek sindrom, ki se začne na –H (se ne spomnem) in se kaže s teleangiektazijo v črevesju zaradi sočasne bolezni srčnih zaklopk
- diferencialna diagnostika cist v pankreasu, kako ločimo maligne od benignih
- DD med holecistitisom, holeangitisom, holedoholitiazo in holecistolitiazo
- Ukrepi ob akutnem pankreatitisu (rekel je, da ponavadi NE damo nazojejunalne sonde, ampak kar nazogastrično, ker ni dokazano da bi imela nazojejunalna prednosti; razjezilo ga je, ko sem rekel da ob porastu CRP damo profilaktično antibiotike – teh profilaktično ne dajemo celo ob nekrozi, pa čeprav tako piše v Interni)
- Murphyev znak

Iz vsakega poglavja je dal še po eno vprašanje, ki pa so tako osnovna, da odsvetujem kakršnokoli ponavljanje pred ustnim – posvetite se rajši gastro, vključno z gastro eksotiko!:) Vprašal me je STEMI, metabolna acidoza, Addison, makrocitne anemije, vaskulitise; edini tricky question je bil klinični primer diabetika z akutnim padcem tlaka in znaki šoka, le blago povišan sladkor (in še par nepomembnih stvari), EKG normalen z izjemo LBBB, bolečin za prsnico nima. Tu hoče slišat, da lahko gre za MI, ker diabetiki pogosto nimajo klasične klinične slike, LBBB pa lahko prikrije MI na EKG.

Skratka, precej prijetna izkušnja, profesor študente tika, pove kakšno zanimivost in pogosto tudi preklinja, kar vse prispeva k sproščenemu vzdušju! Edino kar me je zmotilo je, da če v cca. petih sekundah ne odgovoriš na njegovo vprašanje, pove odgovor kar sam, tako da si prisiljen hitro odgovarjat in se zlahka zgodi, da blekneš kakšno neumnost.....Imel sem filing, da ne da veliko na pisnega, na pisnega 9 mi je dal 9:)