Ustna vprašanja - prof. Lainščak

Profesor je zelo prijazen, najprej se s tabo pomeni, kako bo izgledal izpit, potem ti da pacienta, časa imaš cca 1h, dovolj. Potem te pelje v svojo sobo, ponudi pijačo in začne se pogovor. Je zelo sproščen, veliko sprašuje vmes, tako da nič bat. Tudi sestre na oddelku so zelo prijazne. Za pacienta sem imela gospoda z oteklino leve goleni in asimptomatsko bradikardijo. V anamnezi nič posebnega, pomembna je sistematičnost – propedevtika!! :)Status – ves, od glave do pet (jaz sem se lotila s splošnim in potem avtomatično prešla na pljuča in srce, pa mi je rekel, da ne smem verjet vsemu, kar napišejo ;). No, v statusu nisem našla nič posebnega, razen holosistolnega šuma nad mitralko (jakost šuma se ocenjuje od 1-6!), ki se je širi v L pazduho. Med tipanjem konice je obvezno avskultiranje!! Fajn bi bilo, če bi slišala še topovske tone AV bloka (ko se P val zaleti v QRS ;) Ampak jih nisem, mislim da mi tega ni veliko zameril. Šum seveda zaradi mitralne regurgitacije. Kje se osluškuje mitralko? 5 ICS desno parasternalno.
Potem so se vprašanja vrtela okoli pacienta – kaj bi naredila s takim pacientom? Bi ga poslala takoj v bolnico? Ja, sum na GVT. Kaj bi potem naredila z njim v bolnici? D-dimeri, UZ goleni, heprin… D-dimeri poz, UZ neg. – kaj zdaj? Lahko je tromboza v medenici, ki ni dosegljiva UZ – še vedno nevarnost pljučne embolije. Katera stanja povzročijo hiperkoagulabilnost (rak!!, nosečnost, dedno, antifosfolipidni sindrom….). Kaj vse lahko povroči bradikardijo? Gre za nujno stanje? Niti ne, ker jo ima pacient že dolgo Kaj bi še naredila pri pacientu? EKG.. Potem mi je pokazal njegov EKG – kompletni AV-blok. Kaj je lahko vzrok AV-bloku? Ishemija, borelioza (!! V pozni fazi bolezni, z antibiotikom lahko odpravimo AV blok), miokarditis (virusni),…Katero preiskavo še? Eho – ki je pokazal slabšo krčljivost spodnje stene, manjši iztisni delež, povečane votline,… Kaj bi to lahko pomenilo? Preboleli nemi infarkt. Kje? Spodnja stena. Katera žila? Desna koronarka. Kaj zdaj? Na koronarografijo!! Pričakujemo okluzijo RCA. Kaj potem? PCI s stentom ali CABG, ki lahko spet odpravi AV-blok. Katera zdravila mu damo? ACE-I, Aspirin (mogoče), po potrebi antagonist aldosterona.
Jetrna ciroza – osnove, pri katerih stanjih, kaj to je, kaj naredimo s takim bolnikom, česa se bojimo (krvavitev – Th z neko sondo, zdaj sicer bolj v uporabi urgentna gastroskopija s sklerozacijo, vbrizganjem adrenalina, somatostatin). Childova klasifikacija. Ascites – terapija? Diuretik. Kateri? Antagonist aldosterona (hiperreninemčno stanje). Nato šele diuretik zanke. V skrajni sili punkcija, ne najboljša izbira. Spontani bakterijski peritonitis – v sklopu ascitesa.
Revmatoidni artritis – osnove, na čem temelji diagnoza? Klinična slika, RF, vnetni parametri (eno redkih stanj, kjer je še uporabna ESR), RTG. Terapija? Lajšanje simptomov (NSAR), glukokortikoidi, temeljna zdravila, biološka zdravila (monoklonska protitelesa) – nič podrobnosti o zdravilih, samo to.
KOPB – kaj to je, epidemiologija (4-10 ljudi v SLO), etio (kajenje), razredi, preiskave (spirometrija, bronhodilatatorni test, ki nam pokaže reverzibilnost obstrukcije, RTG, pa še druge preiskave za prizadetost drugih organskih sistemov). Terapija? Bronhodilatatorji, protivnetna zdravila, kisik.. S katerim zdravilom vplivamo na potek bolezni? Razen kisika ni nobenega takega. Kaj svetujemo bolnikom? Prenehanje kajenja, redna telesna aktivnost, cepljenja proti gripi vsako leto, pnevmokoku na 5 let.
To je to, res prijeten izpit, profesor rad vidi, da razmišljaš, te lepo vodi skozi pogovor, na koncu da lepo oceno, tako da res brez panike, gotovo najboljša izbira! :)