Ustna vprašanja - prof. Lainščak (zbirka)

Zbral sem izpovedi 5 študentov, ki smo imeli izpit pri prof. Lainščaku na Golniku.

Ustni izpit pri prof. Lainščaku poteka na Golniku na oddelku 200. Patologija je predvsem pljučna in srčna. Profesor je zelo prijazen, ponudi ti pijačo in kakšno čokoladko, izpit je dolg in pride prav ☺. Najprej mi je povedal koliko sem pisal, gledal je na to koliko sem pisal posamezne dele. Hemato sem pisal najslabše, zato sem dobil za eno od vprašanj KLL.
Dobil sem bolnika z akutnim poslabšanjem KOPB, imel sem 45min za anamnezo in status, kar je povsem dovolj tudi, če je anamneza zelo obsežna. Pozorni bodite na status pljuč in srce, predvsem pa pljuč. Ne pozabite na pektoralni fremitus, bronhofonijo, dolžino izdiha. Že med navajanjem anamneze vmes sprašuje marsikaj, na kaj moraš biti pozoren, zakaj je kaj… Potem pride diferencialna diagnostika, ki je pri dispnei seveda zelo obsežna, ne pozabite na DD izven srca/pljuč, predvsem ledvice (acidobazne motnje), na onkologijo…
Potem so na vrsti preiskave: odčitavanje plinske analize, EKG (si dobro poglejte, sprašuje tudi recimo, kakšen je EKG pri pljučni emboliji, razlika med STEMI in perikarditisom…), nato odčitek RTG pc (sem imel občutek, da ni problema, če tega ne bi znal, me je vprašal, če sem že sploh kdaj odčitaval RTG, je pa dobro če znaš). Kakšne preiskave bi še naredil? Zakaj? (Vedno je zraven zakaj). Razlika med poslabšanjem KOPB in pljučnico, pljučno embolijo… Precej o pljučni emboliji, katere 4 klinične manifestacije pljučne embolije poznam (točno po knjigi). Potem me je vprašal zdravljenje KOPB, predvsem poudarek na nefarmakološkm zdravljenju (kisik, telesna aktivnost, pri tistih, ki je ne zmorejo električna stimulacija…), nato farmakološko zdravljenje (beta2 agonisti, kratki, dolgi, kdaj, parasimpatikolitiki, kortikosteroidi inhalacijski in sistemski, kdaj? samo ob poslabšanjih z razliko z astmo, kjer trajno zdravimo z inhalacijskimi kortikosteroidi). Kako zdravimo poslabšanje KOPB? Kaj je najpogostejši vzrok (menda virusi)…. Izpit gre precej na široko z veliko podvprašanj.
Drugo vprašanje je bilo KLL, ker sem pač hemato najslabše pisal: epidemiologija, klinična slika, diagnostične preiskave, diferencialna diagnoza (npr. infekcijska mononukleoza, limfomi, tbc…), zdravljenje. Spraševal je le osnove, ni se potrebno preveč zaplezati v kakšne hematološke podrobnosti, klasifikacije in specifična zdravljenja, ker to znajo samo hematologi.
Zadnje vprašanje je bil akutni perikarditis: kaj je, vzroki (80 idiopatsko), klinična slika, EKG, zapleti, tbc perikarditis (-> konstrikcijski perikarditis -> diastolna disfunkcija), perikardni izliv, perikardiocenteza, tamponada…
Povsod je zraven spraševal še epidemiologijo (ne podrobno, če nisem znal ali če sem usekal mimo ni nič zameril), tu pa tam pade kakšno vprašanje, ki res ne veš od kje ga je vzel, ampak pri teh vprašanjih nič ne zameri, če ne poznaš odgovora.
Ocenjuje pošteno, da kolikor znaš, raje navzgor kot navzdol, ozira se precej pisni del izpita.
To je vse z moje strani, izpit pri prof. Lainščaku je prijeten in takoj ko prideš k njemu v pisarno ni več treme. Srečno!

---------------------------

Pri meni je blo tud full fajn, res lepa izkušnja, Lainščak je zelo prijazen, tud sestre na oddelku. Jz sm mela enga gospoda, ki si je doma meril tlak in vidu da ma pulza 33. Brez vseh težav, tko da sm bla v pol ure fertig. Pol sm povedala anamnezo in status splošni, srce, pljuča. Pol pa tko postopno kaj bi delala v zd nekje sred ničesar ob 11 zvečer, kaj bi v bolnici pol delala... Vse poteka kot dialog, tko da se vseh vprašanj sploh ne spomnim... av bloki, hiperkaliemija, hipokaliemija, pljučna embolija, nefrotski,nefritski sy, pri kerih glomerulonefritisih mas kerga, ekg-je mi je kazal-razne stvari, tko res gleda kako analiziraš ekg in plakate ma s srcem in pol kažeš kere koronarke so zaprte. Pol pa še astma in najbrz se kej vmes... Revmo sm najslabs pisala, pa me ni nc vprasu... začelo se je ob osmih, ob enastih sm bla frej :)) Res je super model, jz sploh nism bla živčna, ker je tko k en pogovor vse skup. Vpraša tud kej ful divjega, ste mogoče že slišali za xxy klasifikacijo? Ne... Aja, nč hudga :D Ene parkrat je reku, da to vprašanje presega interno, vpraša tud za doze zdravil. Jz sm pač rekla, da ne vem :) Kera zdravila se da to pa je treba ful vedt, tko mehanizem kot tud stranske učinke.
Ful radi vidi kako razmišljamo in tud na koncu zelo pohvali in res je blo fajn:))


---------------------

V glavnem Lainščak je ful prijazen in fajn. Najprej sm dobila pacienta z AP. Imela sm 1 uro časa, pol sva šla v njegovo pisarno. Najprej sm poročala o pacientu in me je vse možno vprašal o AP in vse naokoli o pacientu (kakšne preiskave bi naredila, diferencialno dg, terapijo,...). Mi je dal vse možne izvide in sm mogla jih interpretirat(od navadnega lab do koronarografije-tudi kakšne žilne opornice uporabljamo in kdaj, paak...svašta vsega ), vsakič te vpraša pa zakaj tako misliš, v bistvu vse je pri njemu zakaj, verjetno da vidi če razumeš. Pol ko sva vse to predelala me je seveda vprašal še akutni koronarni syn, pljučna hipetenzija, pljučna embolija, srčno popuščanje (podrobno), AH, KOPB, astma, kr podrobno od kardio in pulmo. Pol je pogledu kako sm pisala pisnega. Pri izpitu sm pisala vse sklope podobno. pa me je še vprašu skoraj iz vsakega sklopa kšno vprašanje, npr. glomerulonefritisi, anemije, joj se pa ne spomnem vseh vprašanj, sam vem da sm bla kr presenečena, da me je skoraj iz vsakega sklopa kaj vprašal,ker valda da nisem imela časa za vse ponovit do ustnega.
Sam nasploh je prijazen, pomaga, ni nč hudga če se čedsa ne spovneš al pa če ne znaš, ti poskuša pomagat.
Pa srečno :)

-------------------

Skratka, Lainščak je nov izpraševalec, jaz sem bila njegova prva. Je na Golniku, kjer je po novem (od spomladi letos) pol oddelka 200 tudi kardiološki del in on je tam predstojnik. Je kardiolog, ukvarja se predvsem s srčnim popuščanjem, to mislim da je bila njegova tema na doktoratu.

Sicer sem pa jaz imela za praktičnega eno gospo z angino pektoris, čist tipično, načeloma je pa tam na njegovem oddelku kot že rečeno veliko srčnega popuščanja, pa ponavadi imajo pacienti zraven še kakšno pljučno bolezen. Mi je dal približno 45 minut za anamnezo in status, je pa pričakoval da vse nardim na statusu, tud loparček za grlo mi je dal, pa potrebno je tudi izmeriti temperaturo, pritisk, pulz, aja, pa tudi oksimeter. Skratka, vse kar je možno, če kakšnega aparata nimata se pa itak lahko s sestro mal posvetujeta. Pol je bil pa ustni v njegovi pisarni. Najprej anamneza o pacientki, pol pa status, mi je reku samo splošni pa srce in pljuča. Pol me je pa postopno sprašval, kaj bi pol naredila, na kakšne preiskave in mi je dajal rezultate, ekg, rtg pa tako naprej in sva kar velik časa porabila za pacientko, tudi veliko o diferencialki je hotu vedeti. Aja, pa natančno vprašta o simptomu, kako močna bolečina, s koliko bi ocenil pa tako naprej, pač čimbolj je treba opredeliti.

Od vprašanj je pa večinoma mene spraševal srce in pljuča, npr: astma, bronhitis, pljučna hipertenzija, HIT, srčno popuščanje, hiperkaliemija, aritmije, angina pektoris, predvsem diagnostika, obremenilno testiranje, kakšne blokatorje smemo dati pri astmi in zakaj...
Ampak ni bilo kaj velik vprašanj v smislu povej vse o tem. Ampak je bolj s kakšnim primerom ponazoril in sem pol jaz morala priti do diagnoze ali pa me je samo kakšne razlike spraševal, npr astma-bronhitis.

Večinoma je pa potekalo tako, da mi je dal eno plinsko pa sm morala povedati kaj je potrebno gledati, in interpretirati tisto konkretno plinsko. To mislim, da mi je dal vsaj dve. Pa ekg si poglejta, ker jih ima kar precej rad, da kar na računalniku in pol ti interpretiraš, mi jih je kar nekaj dal za pogledati. Če kaj nisem znala, mi je sam povedal in razložil, pokazal na svojih slajdih pa kakšne konkretne ekg hiperkaliemije.

Sicer je zelo fajn profesor, tak prijazen, topel se mi zdi, mogoče na mojem izpitu še ni popolnoma vedel kaj in kako poteka. Ampak se nekako zaveda, da ne moremo vsega znati. Sprašuje bolj kot ne osnove. In mene je res spraševal samo srce in pljuča.

---------------------------------

Drgač pa izpit je bil kar ok, profesor je fajn, izpit poteka nekako kot pogovor, ti tud ponudi sok, pa tako. Je zelo fajn profesor, tak dober človek delauje, prijazen, te pripelje do zaključka ko kaj sprašuje, sicer ti pa on razloži še kar ne znaš, je bolj v smislu da se tud na izpitu je fajn kej naučit.
Pa najprej se on usede s tabo v ambulanti, ti pove kako bo izpit potekal, in da ne pričakuje, da mu ti samo poveš na hitro anamnezo status, ker pač teorija je nekaj, on bi pa rad vedel, da znamo pristopiti k pacientu. Se pravi, na kaj sklepaš iz anamneze, kaj najdeš v statusu, kakšne preiskave bi naredila naprej, zdravljenje... Pač bolj tvoje razmišljanje. Ko končaš, gresta v njegovo pisarno, poveš anazmeno, po tem poveš na kaj sklepaš in že umes te malo povprašuje o bolezni - npr. kaj je AKS, kaj spada sem, kako se vidi na ekg, kaksna angina je lahko,... precej rad ima kakšne točne kriterije. Pa kar velik rad sprašuje zakaj tako misliš, pač hoče tvoje razmišljanje videti. Pa kaj bi še lahko bilo pri taki anamnezi. Pol pa za status mi je rekel, naj povem samo splošni status in srce. Pol sva pa spet kaj bi se lahko slišalo, pa kje so kakšni toni, to se mi zdi da je treba kar natančno vedeti. Pa vmes še kak EKG za PE pa hiperkaliemija, pa hipokalemija. Pol pa še kakšne preiskave bi delala, pa ti pol da njen EKG, kaj bi po tem naredila glede na EKG, a bi jo sprejela v bolnico, zakaj, pa kakšne preiskave še delaš v bolnici. Zašla sva tudi precej v sladkorno bolezen, pa motena toleranca za glukozo, pa mejne vrednosti za sladkorno, ker je šla pacientka še na OGTT, kej je točno to, kako se dela... Aja, pa itak kako bi zdravili, oz. kako se zdravi angina pectoris, in kaj bi dala v njenem primeru.
Sicer je pa večinoma spraševal iz srca in ožilja - srčno popuščanje ( je prav njegopva tema! ), HIT, pljučna hipertenzija, srčni toni, pa tudi iz dihal - KOPB. Pa veliko hoče vedeti o zdravljenju vsega, pa vzroki, pa precej patofiziologija, zakaj, kako pride do nečesa, pa pri zdravljenju rabiš vedeti tudi doze, koliko česa pa tako.
Aja, pa kar nekaj EKG moraš prebrat, to je bil pri meni se mi zdi malo neučakan, k mi je dal eno PE, pa sm mu prej poevdala kaj gledaš, pol pa nism takoj najdla, ker sem šla sistemsko. Aja, pa plinske analize ti tud da za gledat. Pa zmeraj je tako nekak, "zdej mas to pa to, kaj narediš potem"... Tud o diagnostiki kar natančno, ti da tud za pokazat preobremenitveni test pa tko.
Pa tko je da te tudi ful nauči, ima stalno pri sebi MacBook Air, in ti tam kaže kakšne ekg al pa kakšne slajde.
Tko no, se mi zdi, da kej druzga kukr pljuča pa srce niti ni sprašval, razen kot kaksno diferencialno diagnostiko.