Ustna vprašanja - prof. Pfeifer

Moj ustni izpit pri prof. Pfeifer je bil res lepa izkušnja in lep zaključek intenzivnih vaj in najdaljšega učenja v mojem življenju :) Pisni izpit sem pisal 6 in od tega 32 endokrinologijo, zato sem bil seveda dodeljen na endokrinološki oddelek. Po pisnem izpitu sem prosil za čim kasnejši datum ustnega izpita in ker nas je bilo vsega skupaj 35 študentov sem dobil izpit 15 dni po pisnem.

Na ustnem izpitu je prof. resna in stroga vendar se rada tudi malo pošali, tako da ni preveč napeto ozračje :) Anamnezo vzameš sam, pri statusu pa ti gleda pod prste!! dobesedno!! To je bil kar malce šok. Pričakuje da ji sproti razlagaš svoje ugotovitve v statusu. Začneš s splošnim statusom (acianotičen, anikteričen, orientiran, .....) in potem glava, vrat (ščitnica, CVP, bezgavke, ...), prsni koš (inspekcija!!, perkusija tudi baz ob inspiriju in expiriju, avskultacija kot piše v propedevtiki,...), tipanje iktusa!!!! in hkratna avskultacija srca ter primerjava; avskultacja srca točno hoče v katerem medreberju katero zaklopko in kam se lahko širi šum; ob avskultaciji moraš tipat pulz A. Radialis; trebuh: inspekcija!!, hoče da najprej perkutiraš jetra in vranico in šele potem palpiraš; periferni pulzi, bezgavke, tipanje edemov .... Skratka želi da obvladaš status kot je napisan v Propedevtiki, tako da to si le preberite in ne bo vam žal. Jaz sem si Propedevtiko še enkrat prebral zadnji dan pred izpitom in sem bil potem precej suveren pri statusu, kar ji je tut zelo všeč. Včasih je menda pošiljala domov študente, ker niso znali statusa, ali pa ce so stali na levi strani od pacienta. Skratka status!!!!

Na ustni izpit sem malce čakal, ker je imela še en sestanek. Tudi sicer je kr busy, med izpitom folk not naletava, pa telefoni cinglajo, ampak ni panike. Na ustnem sva se najprej pogovarjala o pacientu, DDx, preiskave. Moj pacient je imel primarni aldosteronizem (IHA tip). Malo sem sklepal ker je prejemal Aldaktone in torej ni bil za operacijo ampak za spironolakton.
Potem pa moja vprašanja nekako takole:
1. hiperlipidemija, debelost (kot zelo pogost vzrok statoze jeter-->steatohepatitis-->ciroza jeter), mejni obsegi trebuha za metabolni sindrom (ž 80cm, m 94cm), vzrok inzulinske rezistence pri debelih
2. anemije, naštet in v grobem opisat, zdravljenje, predvsem so jo zanimali diagnostičini kriteriji, katera anemija je makro/mikro citna, hiper/hipo kromna,...
3. osteoporoza: dejavniki tveganja, predisponirajoči dejavniki, sekundarne osteoporoze (odsotnost menstruacije, citostatiki, glukokortikoidi, ...), želela je tudi diseminiran plazmocitom kot vzrok osteoporotičnih zlomov.
4. doma pridobljena pljučnica: simptomi, zdravljenje, klamidija-makrolidi
5. simptomi hipertiroze pri starem človeku. Sem naštel vse simptome ampak je hotla AF s tahikardnim odgovorom prekatov.
6. Delovanje RAAS zanke. Vedeti moraš za kardioprotektiven učinek ace inhib, sartanov, spirnolaktona. Alternativa spironolaktona z manj stranskimi učinki-->epleronon.
7. Srčno popuščanje zdravljenje.
8. ascites
Skratka začne z endokrinologijo in jo poveže s celo interno in potem te praktično vpraša vsega po malem s povdarkom na endo. Želi široko znanje tako da rada kar malo skače iz ene tema na drugo.
Zamerila mi je ker nisem znal tipat jeter; moral bi bolj navpično zarinit prste pod DRL in potem mora pacient globoko vdihnit. Na koncu pogleda še pisni izpit. To da sem res slabo pisal endo je opravičevala s tem da so pač težka vprašanja na pisenm in tega mi sploh ni zamerila. Najbol jo jezi, če ne obvladaš telesnega pregleda. Sicer je zelo prijazana vendar stroga in zahteva znanje. Meni je bil to eden najlepših izpitov do sedaj. Pa srečno!