Ustna vprašanja - prof. Tomšič

Izpit je res lepa izkušnja, izpraševalec korekten in prijazen.

Zjutraj se javiš v njegovi pisarni, se preoblečeš in dobiš pacienta. Mene ni noben omejeval s časom, sem pa porabila približno 1 uro za anamnezo in status. Pacientka je imela sum na temporalni arteritis, zraven pa še osteoartrozo kolka in kolena, sladkorno bolezen, srčno popuščanje.

Ko končaš, greš k njemu v pisarno in takoj se začne ustni. Poročaš anamnezo in status (anamnezo natančno poročaj, kaj si vprašal, tudi če so bili odgovori negativni, statusa pa mene sploh ni nič vprašal, je pa res, da niti ni bilo nič patološkega razen omejene gibljivosti v kolku - pri tem me je vprašal, kako naredimo inspekcijo in palpacijo kolka - ju ne moremo!).
Potem poveš delovno diagnozo, katere preiskave bi odredil, pokomentiraš izvide, kaj bi še naredili, da bi potrdili diagnozo, kaj so diferencialne diagnoze, katera zdravila ji lahko damo, katera ne (glede na njene kontraindikacije)...izpit poteka kot pogovor o pacientu.

Potem pa dobiš še nekaj drugih vprašanj. Moja so bila:
1. Kašelj - kaj vse ga lahko povzroča?
2. GERB - anamneza, status, zdravljenje?
3. Vzroki za nenadno dekompenzacijo sicer stabilne srčne bolezni?
4. Hiperkalcemija - vzroki?
5. Želodčni ulkus - zapleti?

Mislim, da je to vse. Malo razmišljanja, povezovanja in "zdrave kmečke pameti" in izpit je res prijeten. Vse skupaj je trajalo od 7.30 - 10.00 ure.

Srečno!