Ustna vprašanja - prof. dr. Koželj

Profesor Koželjeva je nova izpraševalka. Izpit poteka na KO za kardiologijo. Profesorico sem ob 9.00 počakal v 5. nadstropju, od tam pa me je napotila v 7., ker sem imel eno uro časa za pacientko. Pacientka je imela kombinirano mitralno hibo in AV blok III. stopnje. Anamnezo in status napišeš na poštemplan list. Pri jemanju anamneze in statusa je treba biti zelo pozoren. Raje vprašaj 2x kot da ne vprašaš. In seveda ne pozabi na vse šume, tone. Aja, CVP ima rada v cm vode. Časa je dovolj.
Nato sem šel do profesorice. Najprej je bilo na vrsti branje anamneze. Malo sva razglabljala, kaj bi lahko bila delovna diagnoza glede na povedano. Nato branje statusa. Potem spet pogovor, kaj bi lahko bilo glede na videno. Pokazala mi je nekaj pacientkinih EKG-jev, tko da priporočljivo da znaš brati EKG zapis. Nato kaj so vzroki mitralne stenoze, kako se kaže in terapija - kdaj op. Revmatična vročina – vzrok, zakaj je tega danes manj. To je bilo o pacientki.
Potem je pregledala kako sem pisal izpit in še malo povprašala teme, ki niso bile ravno v zelo visokih odstotkih (beri nad 85-90).
Vprašanja so bila: bronhiektazije, policistične ledvice, sideropenična anemija, Hashimotov tiroiditis. Pri tem ni želela nobenih podrobnosti, samo splošen pregled nad patologijo - kaj, zakaj, kako.
Pri končni oceni upošteva tudi pisni izpit. Ustnega dela je bilo konec dobre pol ure. Vtis zelo pozitiven. Izpit poteka kot pogovor. Nekaj pove ona, nekaj poveš ti. Profesorica zahteva razmišljanje in razumevanje, ne pa neke grozne podrobnosti.
Še stisk roke in interna je pod streho. :)