Ustna vprašanja - prof. Černelč

Izpit poteka tako, kot je že napisano v prejšnjih prispevkih. Začne se ob 7.30, časa za anamnezo in status je več kot dovolj, nato pa je po viziti še zagovor.

Naše pacientke so imele imunsko trombocitopenično purpuro, avtoimunsko hemolitično anemijo in plazmocitom. Ni potrebno podati anamneze in statusa v strogo formalno pravilni obliki, bolj pomembno je, da se osredotočiš na patološke najdbe in logično sklepaš, kaj bi jih lahko povzročilo, kako se posamezna stanja odražajo na krvni sliki in interpretacija krvne slike, ki ti jo pove profesor (pozor: treba je poznat referenčne vrednosti). Nato še predebatiraš, kakšne so možnosti okrog diferencialne diagnoze (spet, vedet, kako se razlikujejo po hemogramu) in zdravljenje. Nato smo bili vprašani še različne tipe hemolitičnih anemij (npr. encimopatije, talasemije), različne vrste plazmocitomov, makrocitne anemije - megaloblastne in nemegaloblastne.

Poleg tega smo bili vprašani tudi nehematološke teme - npr. addisonsko krizo, moteno toleranco glukoze in OGTT.

V splošnem zelo fajn izpit, profesor je prijazen, če česa ne znaš, ti namigne, pomembno je, da sklepaš in logično razmišljaš. Za dodaten vtis o izpitu si poglejte še prejšnje prispevke!