Ustna vprašanja - prof. Mušič

Pregled pacientke s poslabšanjem kroničnega srčnega popuščanja ob najverjetnejšem virusnem infektu dihal, pacientko mi je določila zdravnica na oddelku, profesorica pa pride kakšno uro kasneje. Potem poročaš anamnezo, status (bodite kar se da natančni - fino je če greste do sester tudi po RR, pulzni oksimeter), pogledali sva RTG (ko se že vdiraš v zemljo od sramu, ker ne veš točno kaj in kako je prav, prijazno reče da itak ne delaš izpita iz rentgenologije). Povedala sem kakšne preiskave bi naročila in mi je sproti govorila rezultate oziroma pokazala izvide, ki jih potem komentiraš. Večinoma se je debata vrtela okrog srčnega popuščanja, ostalega me ni spraševala (je pa imela pacientka svašta v anamnezi od revmatične vročice do borelije, monoklonskega zobca, alergij na zdravila,...).
Aja - inspiratorni pokci na koncu vdiha NISO zaradi odpiranja dihalnih poti. Mi je razložila da gre za mini eksplozije, ko se ob vdihu srečata zraka z različnimi tlaki. To si poglejte, ampak zamerila mi ni, ker je rekla da nas to narobe učijo :)

Vprašanja:
- hemoptize, diferencialne diagnoze, kako bi se lotila pacienta (kako v ambulanti in kako v bolnici), preiskave, (začneš z osnovami - torej anamneza, status)...
- kaj bi naročil pri preiskavah v laboratoriju za spirometrijo za sum na intersticijske bolezni pljuč - poleg volumnov še DLCO (pravi, da ful študentov pozabi na to)
- BAL in kakšen je pri intersticijskih boleznih
- dolgoročni zapleti SB2, ob tem jo je zanimalo še kako ločimo za periferno nevropatijo ali je od alkohola ali diabetesa - EMG. Delamo lahko tud EMG medeničnega dna, da ločimo avtonomno nevropatijo od drugih vzrokov.
- gastro in revmo me ni spraševala, ker sem pisala 100
- KLL (klinična slika, kaj od preiskav, kako potrdiš diagnozo, terapije me ni vprašala)
- vprašala me je, če sem prebrala poglavje Imunologija in kaj mislim o njem (in katero po vrsti je :)). Pol je rekla da za konec še eno inteligentno vprašanje o tem, če imajo po imunomodulatorni terapiji pacienti zaradi preusmeritve iz Th2 in Th1 kaj več možnosti zaradi Th1 za bolezni, ki so odvisne od le-teh (sistemske bolezni veziva, karcinomi,...). Odgovor je ne, če niso k temu genetsko nagnjeni, potem imunomodulatorna terapija samo uravna razmerje, ne nagne pa bolj na smer Th1 - sem povedala po svoje in jo je samo zanimalo, da razumem koncept :)

Izpit je res izpit, da se reče - zahteven, ampak na koncu ugotoviš da ni bilo nič hudega :) Poteka kot pogovor (pri meni s kavo :)), profesorica vmes tudi dosti pove, razloži. Išče znanje in klinično razmišljanje, kakšnega kiksa (na primer, ko se ne spomniš kako se reče EMG ali koliko je normalna ventrikularna ejekcijska frakcija) ne zameri, če se zaplezaš te usmeri. Profesorica se zaveda, da je interna res široka in da vsega ne moremo znat, tako da je bila na koncu ocena zelo lepa. Kar brez skrbi :)