Ustna vprašanja - dr. Košnik

Izredno prijazen, vzame si ogromno časa in se uspešno trudi dati objektivno (v mojem primeru celo previsoko) oceno.

Imela sem bolnika s pljučno embolijo - glavni problem je bil težka sapa. Kje vse se pojavi težka sapa (CVS, dihala, mišične, živčne bolezni, ledvične - preko acidoze), kdaj posumiš, da je zatekanje v nogah zaradi srca (baje samo v 2 brez drugih kliničnih CVS manifestacij), kdaj so vzrok pljuča/dihala. Za katero preiskavo bi se odločil in zakaj.
EKG - ne zahteva podrobnosti, vpraša pa jih vseeno (kako se kaže pljučna embolija). Glavno, da prepoznaš a/ritmičnost, sinusni ritem, široke/normalne QRS in v katero smer so obrnjeni T valovi. Oceni zelo realno, je ful prijazen in se ti posveti.

Delovanje aspirina (na želodec, tanko črevo - okvari epitelij preko mitohondrijev in tako povzroči mikrokrvavitve iz GIT, ledvica, trombocite), kako deluje warfarin, kdaj uporabimo aspirin in kdaj warfarin, Cushingov sindrom (vse), biološko zdravilo za astmo, kaj je alergija, indikacije za zdravljenje astmatičnega bolnika z AP in miokardnim infarktom (najprej Th slednjega, potem preventiva s klopidogrelom in aspirinom - senzitizacija), odmerki aspirina kot analgetik in kot antiagregacijska Th, normocitna anemija (vnetne bolezni - maligne, avtoimunske in infekcijske, druge kronične bolezni - ledvične, jetrne, v kostnem mozgu, zakaj točno pri vsaki nastane normocitna, zakaj pri mikrocitni mikrocitna - zakaj so torej eritrociti manjši pri pomanjkanju Fe). Zdravljenje srčnih bolezni.