Ustna vprašanja - prof.Černelč

Sam potek izpita je enak, kot je napisano že v prejšnjih prispevkih. S kolegico sva imeli pacientki s KLL in plazmocitomom.
Sam izpit poteka mirno, sproščeno. Najprej poveš anamnezo, potem te najbrž že prekine. Pogledaš skupaj z njim krvno sliko-ali pa jo on pove. Vprašal je malo o ALO pri plazmocitomu, vrste plazmocitomov brez monoklonskih Ig(Bence-J bolezen, nesekretirajoči), DD generaliziranega herpesa in alergijske reakcije po zdravilu. Odgovarjaš na kratko, večinoma on usmerja. Pri KLL komentiraš klinične oblike (ABC), prognozo, Znaki GVT (ker jo je pacientka imela), kaj vidimo v razmazu krvi pri KLL-Gumprechtove sence.
Potem pa še OGTT, Diabetes 2 (samo kdaj se 2 pojavi, pa da ne daš inzulina ampak oralna zdravila najprej), AKS zdravljenje na terenu, Talasemija minor (kaj vidiš v navadni krvni sliki-mikrocitozo, hipokromno anemijo), DD Talasemija minor in anemija zaradi pomankanja železa, sarkoidoza (kje so še povečane mediastinalne bezgavke-Hodginov limfom).
Odgovarjaš res na kratko, ne kar da prosto nekaj govoriš. Ponavadi hoče nekaj slišat in te to tudi direkt vpraša.
Izpit je potekal zelo hitro ker se je profesorju mudilo. Načeloma je rekel da da nerad višjo oceno kot si jo dobil na pisnem izpitu, ker pač on samo hematologijo bolj preveri, ker si želi da to znaš, ker je bil to očitno manjek na pisnem.

Sicer je pa vsaj nama rekel, da pa zato tudi ne vrže ponavadi.
V glavnem, preživeli:D in ustni je bil čist lušten.