Ustna vprašanja - prof. Tomšič

Moja izkušnja pri prof. Tomšiču:

Pacientka je imela sum na temporalni arteriitis in revmatično polimialgijo. Profesor me je spraševal glede anamneze, kaj posebnega bi vprašal, kar je značilno za to bolezen in diferencialne diagnoze. Ker je imela bolnica tudi glavobole, dd. možganska kap, anevrizme, krvavitve... Potem v statusu, samo patološke spremembe, oz. kaj je v statusu srca. Potem pa preiskave, nevarnosti,zdravljenje, prognoza.
Ker je imela bolnica hipotirozo, me je vprašal, kakšen je najpogostejši vzrok pri sedemdesetletnikih za to (Hashimotov tiroiditis).
Ko sva s pacientom zaključila pa je pogledal, kateri del na pisnem sem slabše pisala in me nato iz vsakega področja nekaj vprašal.
hematologija (mikrocitne anemije-še posebej sideropenična: kaj najdeš v laboratoriju pri pomanjkanju železa in kronični bolezni: opiši serum. konc. Fe, feritin, TIBC...
nefrologija: akutna ledvična odpoved (vzroki, zdravila, ki povzročajo ALO: ACEI, NSspelje pogovor naprej. AID)
pulmologija: plevritisi (v anamnezi, kaj bi povedal pacient s to boleznijo, status, preiskave, pri katerih boleznih se pojavlja (bolj pogosto pri d-srčnem popuščanju kot pri levo srčnem)

Skratka, to je bila moja najlepša izkušnja na izpitu, ker je profesor res profesor. Če ne veš, če se ti kaj zatakne, te ne pusti čakati, ampak ti pomaga in tudi sam pelje pogovor naprej. Korekten, te ne izprašuje nekih referenčnih vrednosti in podrobnosti, ampak ključne zadeve, ki naj bi bile za zdravnika, ki je končal medicinsko fakulteto pomembne.
Kot napotek še: revmatologijo si dobro poglejte (najboljše www.revma.net)ostalo pa da veste ključne stvari, ki bi jih pri pacientu lahko dobili in kaj bi z njimi storili.
Pa srečno, lahko ste veseli, da ste za izpraševalca dobili prav njega!