Ustna vprašanja - prof. Černelč

Če ste ravno prebrali na razporedu, da ste dobili prof. Černelča za ustnega naj vas ne zagrabi panika zaradi hemato (verjetno pač nimate vse popredalčkano in se je to videlo tudi na pisnem, kot pi meni :), ampak se nasmehnite :D.
Skratka moj prispevek ni toliko o novih vprašanjih (ker jih ni bilo) ampak o postopku izpita, da boste vedeli kaj pričakovati.
Zjutraj (7:30-7:45) dobite pacienta. Najini sta bili prijazni gospe, ena s trombocitopenijo in ena s ALL (na izvidih pa kod AML). Greš ven med zajtrkom in končaš pregled teoretično do 9ih, se je pa še malo čakalo do konca raporta profesorja. Predlagam, da si ne urejate preveč anamneze/statusa, ker ga ne bo potrebno zelo natančno in urejeno citirati (tako po propedevtičnih reglcih) in si raje pogledate še enkrat zdravljenje, razdelitve, prognoze za bolezen, ki jo ima po vašem mnenju pacient. Vsedeš se k profesorju v sobo (vsi prisotni pač) in začne prvi govorit anamnezo (kar sedanjo, kaj je težava...) vmes prof. odpre izvide. Ko končaš s svojo pripovedjo (lahko, da vas prekini že pred statusom) se začne izpraševanje v smislu; tukajle imamo sedaj hemogram, trombociti so XX, kakšna se vam zdi ta številka? Skratka ni treba govorit o diagnozi kot lajna in naštevat vseh podatkov iz glave, ampak ubistvu dopolnjuješ profesorja ki govori o stvari. Popredalčkajte si prognoze, najbolj v smislu; dobra/slaba. Pomembno je kako bi videl v izvidih določeno zadevo in kere preiskave delamo po vrsti (tudi npr. na urgenci pri trombocitopeniji) za diagnozo/stageing. Enako za zdravljenje, včasih je dosti, da rečeš samo citološko zdravljenje, npr. za KML je dost da rečeš inh.tirozinske kinaze, včasih pa le praša če veš kere konkretno citostatike se uporablja. Če česa ne veš, ti RES namigne in če ne veš pove sam (ne sprašuje drugih). Vprašanj je 2-3. Zunaj si pred 11. Vse je zelo sproščeno. Oceno sva sicer dobile obe kot na pisnem ampak nisva čisto vsega znale, je pa prašal če želiva še vprašanje za višjo oceno. Kaj dosti kot eno oceno več od pisnega pa pomoje ni preveč realno pričakovati.
Še vorašanja:

ALL in AML (kot sem napisala zgoraj, samo kot dopolnjevanje npr. koliko ljudi pri ALL pozdravimo? - 30)
dlakasto c. levkemija - s pripombo "pa saj vi veste kaj jaz sprašujem :D" (prognoza-zelo dobra! zdravljenje, zdravljenje včasih (in še vedno nekateri bolniki) - IF)
PNH (kaj vidiš v hemogramu?)
AI trombocitopenija (kdaj damo transfuzijo, zdravljenje, kaj nadziramo, ko damo kortikosteroide- Sladkorna!)
Plazmocitom


In nasmejan greš domov.
Srečno