Ustna vprašanja - prof. Tomšič

Evo, za bodoče sotrpine, da se ne bodo podajali v neznano, kot sem se jaz.

Izpit poteka na revmatološkem oddelku bolnice Petra Držaja. Javiš se v pisarni prof. Tomšiča v 2. nadstropju (vprašaj vratarja ali pa sestre za napotke), ki ti tudi dodeli pacienta. Za pregled imaš dovolj časa (mene ni noben priganjal). Po pregledu se javiš nazaj prof. v pisarno.
-Pri zagovoru najprej poročaš o anamnezi in predvsem bolj natančno o revmatološki anamnezi (bolečine - kdaj, kje, ponoči?; okorelost - kdaj, kje, koliko časa; zdravila ...).
-V statusu poročaš le nenormalnosti (natančno pa naredi revma status - hrbtenica, sklepi ...).
-Sledi vprašanje o diagnozi in DD: moja pacientka je imela boleč in otekel sprednji del stopala in klobasast prst ter bolečine in okorelost ledv. hrbtenice - sum na psoriatični artritis (sicer brez anam. podatkov o luskavici, preglej tudi lasišče, popek, nohte ...), lahko bi bil tudi reaktivni artritis (spet brez anam. podatkov o driski ali urinarnem infektu).
-Katere preiskave bi naredil in komentar: KS (katero anemijo bi pričakoval, zakaj nastane), vnetni, jetrni testi (kateri), elektroliti&retenti, urin (malenkost povišani levkociti - kaj narediš: verjetno slabo vzet vzorec, zato ponoviš preiskavo; kako pravilno odvzameš urin?), protitelesa? ...
RTG stopala in SIS sklepov (slik ni imel sabo, je pa bil zelo navdušen, ko sem opisal kaj bi lahko videl). Kateri preiskavi lahko še uporabimo: UZ za stopalo, MRI za hrbtenico.
-Zdravljenje: NSAID, sulfasalazin, steroidi v sklep ...

Nato pride še nekaj vprašanj, ki se vsa nanašajo na pacientko:
-najpogostejši povzročitelj UTI in posledično artritisa? Kako dokažemo: serologija, bris, PCR (PCR se uporablja v zadnjem času - ni zameril, da nisem vedel)
-najpogostejši tiroiditis (Hashimoto) ... Poznaš še kakšnega (virusni)? Kako ga imenujemo (de Que...pa še neki :)
-na kaj moraš paziti pri dajanju NSAID (ledvica, ulkusi), kakšni so znaki ulkusov, kakšni so zapleti, kaj damo za zaščito, kaj je še največkrat razlog ulkusov ...
-kako zdravimo anemijo zaradi kroničnih obolenj (zdraviš osnovno bolezen)
-najpogostejša kronična revmatološka bolezen
-še kakšno vprašanje ...

V glavnem prof. je zelo prijazen, išče znanje in predvsem razmišljanje, če ga dobro poslušate vam precej namigne v svojih vprašanjih, npr. obdelala sva kronične in subakutne tiroiditise, katere še poznamo?:), ne zameri kakšnega "kiksa" ali nepravilnega izražanja (ni ankilozni temveč ankilozirajoči spondiloartritis). Ocena je primerna, se jo da tudi zvišati.

Nauči se predvsem revmo (dovolj je priročnik za družinske zdravnike na revma.net), ostala vprašanja pa obsegajo bolj splošno (internistično) znanje, ne pa neke hude podrobnosti.

Po prebranih izkušnjah o izpitih pri drugih profesorjih bi rekel: O, hvala, pa še kdaj:)

Srečno ...