Ustna vprašanja - prof. Markovič

Celoten izpit se je vrtel okoli pacientke z dekompenzirano alkoholno jetrno cirozo. Najprej sem poročala anamnezo in status (natančno, status samo kar je patološkega). Nato sem morala postaviti delovno diagnozo in povedati, katere preiskave bi naročila. Profesorica mi je nato dala vse izvide, ki sem jih morala komentirati in obrazložiti. Obdelali sva še druge diferencialne diagnoze v pacientkinem primeru: srčno popuščanje, globoka venska tromboza, žolčni kamni, ledvični kamni, arterijska hipertenzija, DIK...
Pravzaprav mi ni postavila nobenega konkretnega vprašanja, tudi se mi ni zdelo, da bi zahtevala hude podrobnosti. Ko je videla, da razmišljam v pravo smer, je kar nadaljevala z drugimi vprašanji. Ko se mi je kje zataknilo, je pomagala s podvprašanji, pa tudi kakšno bedarijo iz mojih ust mi je odpustila.
Drugače pa priporočam, da se izogibate tem, ki vam ne ležijo, ker se zna zapičiti v kakšno stvar, in odgovarjate samo na tisto, kar vas je vprašala - kratko in jedrnato.
Vem, da obstajajo zelo različne zgodbice iz izpitov pri prof. Markovičevi (na oddelku mi je pred izpitom specializantka naprimer takole svetovala: Ne se ustrašit, če se bo začela dret. in pa: Če boš tako živčna, te bo uničila. Res hvala za vzpodbudne besede...). V mojem primeru je bila profesorica prijazna, dobila sem lepo oceno, na koncu mi je stisnila roko in zaželela lepe počitnice!

Še en podatek, da ne bo še kdo zamudil na ustni izpit, tako kot jaz: če ti prof. naroči, da pridi na ustni izpit v 5. nadstropje, to misli v kliničnem centru in ne na gastroenterološki kliniki, tam namreč obstajata samo 2 nadstropji.

Srečno!