Ustna vprašanja - prof. Markovič


Ob 8h se zglasiš pri tajnici na gastro, ona te nato usmeri dalje. Mene je prof. osebno peljala do bolnika, časa sem imela 1h. Potem greš v 5.nadstropje KC kjer ima pisarno. Izpit je trajal potem še 1h.

Potek izpita: začneš z bolnikom in praktično ves izpit se vrti okoli tega primera. Jaz sem imela recidivni akutni pankreatitis. Poveš relevantne stvari iz anamneze in statusa. Postaviš delovno diagnozo. Nato greš na preiskave - tu hoče točno slišat, kaj nas zanima. Če rečeš jetrni testi, moraš potem povedati točno kateri in zakaj nas zanimajo. V tem smislu vse preiskave. LAB in slikovne. Pokaže ti izvide - v mojem primeru so bile normalne vrednosti zraven. Meni je dala celo za prebrati ekg iz IPPja - na srečo b.p. Potem se vrneš na diagnozo in jo spremeniš/popraviš. Zanima jo, kaj boš naprej počel s tem bolnikom. Katere zaplete lahko pričakuješ. Kdaj kontroliraš (za prognozo) - 2. dan, Ransonovi kazalci. Na splošno o akutnem pankreatitisu. Razdelitev, najpogostejši vzroki, zapleti ...
Moj bolnik je imel holesterola 20 in trigliceridov 28!! hipoNa in trombocitopenijo ki se je SLABŠALA. Nato na dolgo in široko o hipoNa in trombocitopeniji - želi slišati tako, kot piše v knjigi. Tule je meni pri teoriji malo zašepalo :) Na koncu se je izkazalo, da je bila hipoNa v resnici psevdohipoNa zaradi lipemičnega seruma, trombocitopenija pa je bila verjetno posledica kronične tromboze lienalne vene - hipersplenizma - od tu tudi recidivi. Vprašala me je še od kod ti trigliceridi, vprašanja o zamaščenosti jeter, kako bi zdravili.

Dobila sem še eno vprašanje iz sklopa z najmanj procenti, in sicer pulmo - astma. Vse o astmi.

Moja izkušnja s prof. je bila zelo pozitivna. Po nasvetih kolegov sem poskušala nastopiti samozavestno in se izogibati temam, za katere sem vedela, da se ne bo dobro končalo, če se o njih razvije debata :) Zadnje dni med pisnim in ustnim sem se dobesedno piflala gastro (OBVEZNO PO SLOVENSKI INTERNI) in njena stara vpr. iz MS. To se je bogato obrestovalo. Priporočam. Prav tako velja tudi, da ima rada, da logično razmišljaš. Žal ima rada tudi razdelitve in klasifikacije. :) Med samim pogovorom je bila zelo v redu, ni kričala niti mi ni ničesar osorno zabrusila. Na koncu me je ocenila tako kot sem pisala pisni, točno tako bi se tudi sama ocenila.

Upam, da bo to komu pomagalo. Srečno!