Ustna vprašanja - prof. Markovič

Vsak, ki sliši, da ima profesor Markovicevo se najprej prestraši... Brez potrebe... Gospe profesor mogoce zgleda grozno, ampak resnicno ni... Vsem, ki jo imate na izpitu svetujem, da ostanete mirni in predvsem napnete možgane... Ne boste verjeli, ampak faks vam je dal popolnoma dovolj osnove za ta izpit...
Prišla sem na gastro kliniko, šla v tajništvo, kjer so me dodelili pacienta za katerega sem imela 1 uro. Jaz sem imela pacienta z dekompenzirano jetrno cirozo zaradi alkoholizma. Vprašaj vse, vse, vse (nikoli namrec ne veš, kam te bo peljala z diferencialko)! Pregled je malo manj pomemben ;) Po pregledu lahko še malo povprašaš odgovornega specializanta, ce moraš biti na kaj pozoren (neuradno seveda;)). Cez 1 uro sem šla v 5. nadstropje UKC v pisarno profesorice. Po tem, ko pospravi vse cigarete in precej osorno pregleduje tvoje podatke - mapo o predmetu, izpit, oceno mentorja - zacneta s pacientom. Tukaj zacni lepo po vrsti, ni pa nic jezna. ce kaj preskociš, zamenjaš... ;)
Moj pacient je imel torej jetrno cirozo, ascites, plevralni izliv in hemeroidalno krvavitev in varice. od diferencialke se je osredotocila predvsem na srcno popušcanje in diferencialko glede plevralnega izliva. Vpraša te, katere preiskave bi dal narediti. Potem ti pokaže izvide. pa naslednje preiskave itd. Kako bi izkljucevala diferencialko, kaj ti izvidi povejo... Skratka, pocutiš se kot da si na pravem klinicnem izpitu. Naj povem, da je profesorica vec kot zadovoljna s tem, da razmišljaš, zato vedno vse utemelji... Npr. zakaj so pri jetrni cirozi znižani trombociti? povej, da ima zaradi jetrne ciroze portalno hipertenzijo, ta pa lahko povzroci, da kri zastaja v vranici, kjer se jih potem vec unici - ne odgovori: zato ker se jih v vranici vec unici. Tudi ce poveš kaj nepravilnega ni nic narobe, ce potem razmišljaš naprej v pravo smer. Skratka: izpit je bil sprošcen, prijeten, ne predolg, ocena na koncu super.

Ce povzamem vprašanja (ki so se razvijala v pogovoru):
Jetrna ciroza
Diferencialna diagnoza jetrne ciroze
Zakaj pride do trombocitopenije pri cirozi
Kakšna je razlika med zastojnimi jetri in cirozo
Srcno popušcanje - katera stran z ascitesom
Zakaj nastane srcno popušcanje pri alkoholikih
Kako bi obravnavala plevralni izliv
tuberkulinski testi (tukaj naj povem, da me je vprašala, ce vem kako delajo kvantiferonski test in sem rekla ne, pa je odgovorila da ona tudi ne ;))
Zakaj nastane plevralni izliv pri srcnem popušcanju
Kdaj lahko nastane plevralni izliv pri cirozi - ce je komunikacija med obema deloma (pazi - pri cirozi lahko bolniki s plevralnim izlivom dihajo leže - jim je laže (platipneja))
razlika med transudatom in eksudatom
Na koncu še kratko vprašanje o hemoliticni anemiji

in to je to

Res se je ne ustrašit, ker je eden bolj prijetnih izpitov, ce le pokažete samozavest in pamet ;)