Ustna vprašanja - prof. Bren (2009-12)


Ustni del izpita pri prof. Brenu je textbook primer študentu prijaznega izpita, kjer ni pomembno, česa se ne spomniš, temveč kaj znaš.

Izpit poteka v 8. nadstropju (namesto jutranje telovadbe) na Oddelku za nefrologijo. Profesor se je predstavil in ponudil kavo ali sok. Po jutranjem raportu ti dodelijo pacienta. Opremijo te z vso možno kramo (kladivce, lučka, stetoskop, šiviljski meter, hema test (ki pa ga ni treba izvesti) in riva-rocci (z enotami v kPa, tako da brez panike, če namerite sistolni tlak preko 200) ). Na vrata prilepijo list "Izpit - ne moti" in v miru se lahko za eno uro posvetiš pacientu.

Ko končaš, poiščeš profesorja in izpit se nadaljuje v seminarju.

Profesor Bren ima (sodeč po moji in še dveh drugih izkušnjah) samo eno vprašanje za ustni izpit - pacient in vse o njemu/njej.

Najprej posluša poročanje o anamnezi in statusu in pri tem pozorno pazi, da ne vzpostavlja vidnega kontakta z vami (dejansko skozi celoten izpit gleda skozi okno, ampak ob njegovi prijaznosti to sploh ni preveč moreče). Nato odpre pacientovo mapo in počasi gresta skozi celoten potek njegove hospitalizacije. IPP, laboratorij, RTG, UZ trebuha, UZ srca. Počasi obrača liste, vi pa komentirate, bodisi laboratorijske podatke (pozor, na IPP izvidih ni referenc!) bodisi rentgenske slike, jaz sem dobil še izvid koprokulture... skratka vse, kar je doletelo bolnika tekom hospitalizacije. Potem pa sledi še zdravljenje, ampak ponovno vse v zvezi s pacientom. Dejansko zadeva poteka kot nekakšna simulacija.

Nekaj konkretnih podvprašanj za ilustracijo:

- Kako ločiti med akutno in kronično ledvično odpovedjo?
- Akutna ledvična odpoved - zdravljenje, prognoza, zapleti.
- Kdaj bi začeli zdraviti hiperkaliemijo in kako?
- Norovirusi.
- Mitralna insuficienca.
- ...

Kot že napisano, ne zameri, če pri katerem podvprašanju nimaš pojma (Norovirusi npr.). Zdelo se mi je tudi, da se ne ozira na to, kako ste izpolnjevali loto listič (beri: pisni del izpita).