Ustni izpit - prof. Poredoš (junij09)

Hja, takole bi rekla. Vsekakor ti pri njem pridejo prav telepatske sposobnosti; vprasa neki, poves, kar pise v knjigi, nakar se izkaze, da je zelel slisat nekaj drugega. Kakor, da ne bi znal vprasat oz. natančneje opredelit vprasanja.
- Vzroki za ALO - začnem razlagat kot v IM str. 1055, kao najprej za prerenalno, itd., Mu ni blo prav; je hotu slisat RAZDELITEV, torej prerenalna, renalna, porenalna) Nadaljujeva na vzrokih za prerenalno, grem lepo s pravljico iz tabele 10.77 naprej, je hotu slisat BOLEZNI, ki so vzrok prerenalni ALO. Skratka, nisva bla na isti valovni, ker pač jaz zal ne vidim v njegovo glavo, kaj bi rad slisal. On pa ne zna specificirat vprasanja.

Sicer, kot ze pri kolegih napisano, natančno oz. sistematično (po vrsti inspekcija, palpacija, perkusija, avskultacija) zeli slisat anamnezo in status pri pacientu - najboljs, da si kar napisete in pol berete. Jaz sem imela gospoda v 50ih letih z Aortno INSUFICIENCO, pol sva razglabljala
- o moznih drugih vzrokih za to (Marfan, Ankilozirajoči spondilitis, Endokarditis). Ne pozabit poslusat morebitnih sumov na karotidi in femoralki!
- Mb. Bechterew (tu tudi cvetka - povem, da zbolevajo večinoma moski, asteniki, pa je rekel, da ne (čeprav je res)
- SLE : hotel slisat organe, ki so prizadeti, začnem, pa sma se spet neki ciklala, ker očitno ni vedel, kaj je vprasal.

Dal mi je odčitat se EKG in RTG p.c. od mojega pacienta. EKG mu opisem po vrstnem redu F-R-O-H-I, pa je tud pol neki jamral (BTW,a je kdo kjerkoli na vajah videl natančen opis EKGja v popisih pacienta??!!)

Pri RTG je blo srce veliko, povem za kardio-torakalni index kot merilo velikosti srca, nekaj se o konturah srčne sence in to je to.

Rezime, zaradi večnega ugibanja, kaj dejansko zeli slisat - ker to ni nujno tisto, kar je vprasal z besedami - mučen izpit, sicer na koncu uspesno opravljen. Mogoče bi bilo lazje, če bi človek maral interno medicino, če pa ti je odvratna, je pa najbrz občutek tudi zaradi tega taksen, kot je bil pri meni. Saj, konec koncev me je prijazno spustil, ko bi me kak strozji prof. ze zdavnaj vrgel...
Aja, pa fajn je pisat vsaj pozitivno.