Ustna vprašanja - prof. Rakovec

Jaz sem imela Rakovca na interni 4.5.09. Na dan izpita sem prisla na kardio v 7.nadstropje ob 8h, dobila sem pacientko na intenzivnem kardio oddelku. Imela sem cca. 2h casa za anamnezo in status, sestra ti da pladenj s pripomocki za pregled, merilec tlaka in 2 prazna lista, kamor zapises anamnezo in status. Pogovarjala sem se z mlajso pacientko (letnik 1983), ki mi je povedala, da ima ze od otrostva ugotovljene neke motnje ritma (nic natancnejsega) in da je jemala beta blokerje. Odsvetovali so ji zanositev, a je kljub temu zanosila. Ko je bila v 34. tednu pa je zacela cutit mocnejse in hitrejse bitje srca, 2x je celo izgubila zavest. Ko je bila na pregledu v porodnisnici, je ravno tako izgubila zavest, zato so jo hospitalizirali. Ob poskusu premestitve na kardio pa je prislo do srcnega zastoja, ozivljali so jo in naredili urgentni carski rez. Potem je bila koncno premescena na kardio intenzivni odd., otrocek je ok. V statusu nekih hudih anomalij ni bilo, ker so ji koncno uspeli umirit ritem, tko da nisem imela pojma, kaj se dogaja. Zato sem naivno prosila sestro, ce lahko vidim njene starejse EKG-je-bila je dobre volje in lahko sem malo pokukala.
Ob 10h pa se je zacel pogovor s prof. Rakovcem. Najprej sem mu porocala: anamneza, status, kar je bilo odstopanj, potem pa mi je dal za odcitat enega od njenih starejsih EKG-jev. Tu sem malo zmrznila, ker takega EKG-ja nisem nikdar vidla. Naucila sem se, da P mitrale ni nujno samo v V1 in II, ampak je komot tud v I. Potem sva se spustila v bloke, bil je zelo prijazen, parkrat se je namrscil, da sem mislila, da je ze vsega konec, ampak sva pogruntala, da je slo za trifascikularni blok...
To je kar trajalo en cas, zato me je vprasal le se po vzrokih nenadnega srcnega zastoja pri mladih: kardiomiopatije, miokarditis, WPW syn, kanalopatije in za katero od teh stanj gre verjetno pri bolnici. Pri njej je slo za hipertroficno kardiomiopatijo. Pogledal je mojo oceno s pisnega, mi dal eno vec in mi zazelel lep dan.
All in all, prof. Rakovec je prijazen, zanj se res pripravljas le iz kardio poglavja (ce te slucajno vprasa kaj izven, je pa bolj osnovno, kakor so mi rekli). Samo ta interna feeling je mene spremljal ves cas, kar zame pomeni, da sem imela ves cas izpita obcutek, da ne znam kaj dosti...
Ponovi fajn kardio, EKG v nulo (pri blokih, predvsem levo- in desnokracnih si poskusaj malo bolj razdelat pojme, kot pa samo to, da je prisoten RsR`), malo srece in bos resena interne!:)