Ustna vprašanja - prof. Žemva

Izpit je v BPD.
Dobila sem pacientko, ki sem jo morala pogledati v 1 uri, čes da se s tem oceni, ali si sposoben v tem času pregledati pacienta. Tako sem ze pred začetkom postala se bolj zivčna, ker je poudaril, da naj bom točna! Imela je meleno, uroinfekt ter sepso zaradi uroinfekta in ACE inhibitorjev. Od nje nisem izvedela nič pametnega, nasla pa boleč ledveni poklep desno in bledo kozo. Ker je bila gospa na oddelku za arterijsko hipertenzijo, sem bila preveč pozorna na srce in ozilje, a je bilo s tega področja vse b.p., zato naj te ne zavede oddelek, na katerem imas izpit (pogosto pacienti zaradi pomanjkanja prostora lezijo na »napačnih« oddelkih).
Na ustnem anamneza, status. Potem moras poročati o patoloskih najdbah, odrediti preiskave kot bi jih, če bi bil na druzinski zdravnik. Potem dobis hemogram in ga moras natančno interpretirati, enako izvid urina. Tukaj me je sparaseval o dveh načinih določanja levkocitov v urinu (st. v vidnem polju in st. v ml). Vedeti moras, kaj pomenijo nitriti v urinu, kaj povečana gostota urina,.
Sledilo je kup vprasanj v zvezi z akutno ledvično odpovedjo (prerenalni, renalni vzroki, vzroki hipovolemije, pljučni vzroki za ALO, zdravila - tukaj moras natančno poznati mehanizem delovanja NSAID in ACEI, predvsem kako vplivajo na aferentne in eferentne arteriole glomerulov: v aferentni arterioli naj bi bilo več receptorjev za nateg, v eferentni pa več receptorjev za angiotenzin). Sledilo je vprasanje o zdravljenju. Ker je bil vzrok za ALO tudi izsusitev (bruhala je in ni pila), sem rekla, da bi dala fiziolosko, a je bilo to premalo. Dati moras 0,45 fiziolosko, ker je plazma zaradi dehidracije hiperosmolarna. Povedati moras tudi, kateri AB das. Vprasanj z drugih področij nisem dobila.
Meni osebno izpit ni bil sprostilen, dobis pa dobro oceno (v mojem primeru 9, pisni sem pisala 8), tudi če ne ves vsega, kar te vprasa. Usti izpit je trajal 1 uro, zahteva predvsem praktična znanja. Veliko sreče!