Pisni izpit (2013-03-04)

Pisni izpit 4.3.2013

Hej, šest let dobivam koristne ifo z medenega srca tko, da sm se odloču, da še js na kratko prispevam.

Je blo nekaj vprašanj iz klinične propedevtike, kar sem najslabše odgovarju.

Telesna temperatura, ki niha ampak je še vedno povišana - REMITENTNA (kontinuirana pomeni, da je vedno enaka)
Kaj velja za cianozo: iz kli. st: da je v krvi vsaj 5g/100ml deoksigeniranega Hb. V testu je bilo 5g/100ml reduciranega Hb kar je najbrž isto.
Dispnea: Je simptom (pravilno), je poglavitni simptom bolezni dihal al neki tazga (to je blo tricky pomoje, ker itak, da je poglavitni simptom bolezni dihal, ampak je tudi bolezni drugih sistemov, tako da priporočam, da dvignete roko, pa vprašate profesorja - nasploh mi je malo čudno, da glede na to, da je na tem roku pisalo neki genijev sošolcev je bil na koncu najboljši rezultat 85 - kar pomeni, da je narobe odgovoril 15 vprašanj).

Še en par vprašanj drugih vprašanj.
Klinični primer pacienta, ki ima aterosklerozo s pridruženo trombozo. S katero PRESEJALNO metodo bi hitro potrdil diagnozo. Pravilen odg. PLETIZMOGRAFIJA (4 manšete: na gležnje, nadlaket, meritev tlakov, naredi kar sestra). Js sm dal tle meritev sistolnega tlaka s dopplerskim merilcem, kar je verjetno preveč komplicirano:).

En haklc je bil še en drug klinični primer, ženska s kombinirano angino pektoris, sladkorna, AH itd. Zdravljenje z zdravili. Najprej ji daš beta- bloker in aspirin 100mg (po knjigi 100-300mg). Potem je bilo vprašanje, kaj ji daš, če ni še simpt. urejena. Zdej v knjigi je to malo nejasno napisano, ker drugo zdravilo naj bi običajno bilo Ca antagonist (čeprav naj se verapamila, diltiazema nebi komb. z betablokerji), ampak, če ima pa pacientka tudi sladkorno pol daš ACEinhibitor, ker dobro vpliva še na ledvice (vazodilatacija eferentne arteriole). Tako da tle je bil pravilen odgovor ACE inhibitor.

S čim delamo plevrodezo: SMUKEC

Kaj vse lahko povzroči plevralni transudat:
bolezni jeter, bolezni srca, bolezni ledvic, bolezni črevesa (se mi zdi, da je bilo črevo omenjeno), bolezni plevre. verjetno, da je VSE PRAVILNO.

Bezold-Jarishev refleks - bradikardija, hipotenzija!

AMA protitelesa najdemo pri ...

evo neki na kratko kar se spomnem,

srečno!