2004-11 Ustna vprašanja - prof. Strle

Vsem, ki boste opravljali izpit pri prof. Strletu, naj povem, da je to zelo dobra izbira:). Sama imam zelo dobre izkusnje,prof. je namrec zelo prijazen in izpit pri njemu zgleda bolj kot pogovor,vse skupaj poteka v zelo sprosceni atmosferi. Na izpitu sem bila sama, ker sta se dva studenta se odjavila, obicajno pa je tako, da prof. Strle vprasa vec studentov istocasno.

Sam izpit poteka priblizno takole in mislim,da ima enak sistem pri vseh izpitih, ker sem se pozanimala pri starejsih kolegih in so mi vsi povedali skoraj identicen recept:

1. Najprej gres do pacienta, malce pokramljas z njim o njegovi bolezni in opravis status. Imas eno uro casa,se pravi 60 min. Jaz sem imela bolnika z atipicno pljucnico, tako da sem profesorju najprej predstavila na kratko pacienta,v glavnem pa ga je zanimalo, ce je kaj patoloskega v statusu.Na ko
ncu te vprasa se kaksno diferencialno diagnozo bi postavil, tako da je dobro da imas v glavi vsaj nekaj bolezni, ki bi morda lahko prisle v postev. Vsekakor ni treba takoj potegniti diagnoze iz rokava, profesorja bolj impresioniras,ce dobi obcutek, da razmisljas v razlicne smeri. Potem te povprasa se o moznem zdravljenju, se pravi, kako bi ga poskusal pozdraviti, katera zdravila bi mu predpisal.

2. Prvo vprasanje je obicajno povezano z boleznijo, katero je imel pacient. Jaz sem mu morala malce govorit o pljucnicah, katere vrste pljucnic poznamo, kaksni so simptomi, klinicni znaki, itd.

3.Eno izmed vprasanj bodo zagotovo zdravila, antibiotiki na 100 in en mozni nacin:). Vprasa te eno skupino antibiotikov, npr. kinoloni. V knjjgi so sicer opisani na kratko,predvsem je poudarek pri katerih boleznih jih uporabljamo,vsekakor pa koristi da ponovis se malce farmakologijo, da ves mehanizem delovanja vsakega, stranske ucinke, itd. Koristi tudi knjiga Medicinska bakteriologija z imunologijo, poglavje o antibiotikih.

4. Zadnje vprasanje pa je obicajno ena bolezen,ki jo povzroca parazit. Zahteva kar podrobno, tako da se splaca poglavje o parazitih res dobro prestudirat. Vsi kolegi pri katerih sem se jaz pozanimala, kako poteka izpit pri prof. Strletu, so imeli namrec vsak eno vprasanje od parazitov. Mene je vprasal trihinelozo, tako da potem malo poves, kar ves.


Vsekakor je vsak strah za izpit odvec, vem da je snovi veliko in sama sem se pred izpitom pocutila, kot da sem vse pozabila, da nicesar vec ne vem, in ce sem prisla na pravo mesto:),ampak potem ko zacnes kramljati s pacientom, ta strah mine. Prof. Strle ti da pa dovolj casa za razmislek, tudi ce se morda cesa ne spomnis,te usmeri na pravo pot. Brez skrbi!

Prepricana sem,dragi kolega-kolegica, da ti znanja zagotovo ob vsem ucenju ne bo primanjkovalo, potreben je le pogum, da se prepricas, da imas nekaj znanja.

Sicer je res, da je to znanje proti vsemu cesar ne znamo pljunek v morje, vendar zato pa se ucimo. Le pogumno, pa bo slo!


Za konec pa se ena misel H. Forda:

,,Ovire so tiste zastrasujoce reci, ki jih
vidimo, kadar umaknemo pogled s cilja.Lep pozdrav in vse dobro, Tanja

In se nekaj za lepsi dan:)Zivi danes!
Smehljaj se danes!
Danes bodi srecen!
Osvobodi svoje srce nevidnih spon!
Ne dovoli da bi tvoje veselje do zivljenja
in tvoja sreca bila odvisna
od tisoc in ene niceve malenkosti. (Phil Bosmnas)