Ustna vprašanja - prof. Matičič

Izpit pri prof. Matičič je zelo sproščen. Najprej imaš 1 uro časa s pacientom - glavno je, da narediš podrobno anamnezo in temeljit status, ker sta to temelja, da lahko potem s prof. Matičič predebatiraš diferencialne diagnoze in izključuješ različne možnosti, tudi na podlagi različnih preiskav (katere bi opravil). Epidemiološka anamneza je zelo pomembna - potovanja, poklic, prebivališče, izpostavljenost živalim, vodam itd. Pri statusu je tudi pomembno, da najdeš vse patološke spremembe - npr. pri meni je želela slišati, da sem našel majhno rano na mezincu noge. 
Vprašanja:
1. KME, katera družina virusov, kako se kaže, likvor, DDx podobnih likvorskih rezultatov + katere druge bolezni prenašajo klopi v SLO (lymska borelioza, humana granulocitna anaplazmoza) in kako bi jih diferencialno diagnostično ločil
+ meningealni znaki, kateri testi, kako se jih izvaja (Kernig, Brudzinski, fenomen trinožnika)
2. Šen vs celulitis, povzročitelji, znaki in simptomi, preiskave, zdravljenje
3. Denga
4. Atipične pljučnice, simptomi in znaki, povzročitelji, krvna slika, RTG, zdravljenje (makrolidi, tetraciklini, respiratorni kinoloni)
5. Cefalosporini
Ustni izpit je trajal 30-40 minut, profesorica pri tebi išče znanje in ne neznanja, ceni logično razmišljanje. Ena od najboljših izkušenj na ustnih izpitih, ocena pa tudi zelo lepa. :)