Zbirka vprašanj (1. in 2. rok dentalna medicina 2013)

INFEKCIJE – 1. in 2. rok dentalna medicina 2013

prof. JEREB
1. Sindrom infekcijske mononukleoze
2. Infekcijski endokarditis (diagnoza pa profilaksa)
3. Penicilin G (kle pri penicilinu G sm najprej povedala nekaj splošno od beta-laktamskih antibiotikov, potem me je uprašu na katere bakterije deluje pa katere so indikacije za uporabo tega penicilina. Pa pol sva mal zašla tud na ampicilin pa amoksicilin)

1. Angina
2. Infekcijski endokarditis
3. Aminopenicilini

1. profilaksa infekcijskega endokarditisa, komu, kdaj, kaj, zakaj ne dajemo ampicilina (slaba absorpcija per os)
2. gingivostomatitis, klinična slika, kaj še povzroča (encefalitis, bolezen rok in stopal), kak zdravimo (simtomatsko, aciklovir pri encefalitisu, ponavljajoče, imunsko oslabeli), če tud pri odraslih (ne, so že prekuženi), kaj se kaže podobno (je htel slišat neko levkemijo in da ga napotiš na pregled krvi oz. k hematologu)
3. aminoglikozidi (zakaj ne dajemo streptomicina pogosto - toksično za ledvice), pa neki o farmakokinetiki, kaj je najbolj pomembno - čas delovanja, pa če hočemo, da je čim dlje v krvi al da dosežemo čim večjo koncentracijo v krvi (pravilni odgovor je, da dosežemo čim večjo koncentracijo v krvi). ful te rad kaj dodatno vpraša, da mal razmišlaš :)

1. vnetje srednjega ušesa
2. sindrom infekcijske mononukleoze
3. karbapenemski antibiotiki

1. etiologija, profilaksa in diagnostika infekcijskega endokarditisa; hoče vedet za vse, kar ga lahko povzroča, pri komu, pri okvirno koliko ljudeh moramo zagotovit profilakso, da preprečimo en endokarditis (to je tak čudno vprašal, ampak odgovor je več 100.000), potem kako diagnosticiramo, če ne vidimo UZ vegetacije na zaklopki (lahko vidimo insuficienco zaklopke), ali je hemokultura odločilna preiskava oz. je lahko edina, zaradi katere kar zdravimo za endokarditis
2. serozni meningitis (kdo povzroča..čimveč bakterij, pri virusih vedno malo potipa, kaj vse lahko prenaša klop, dobro je omenit tut tularemijo), kako bi ločli med bakterijskim in virusnim..
3. glikopeptidi (kdaj, kdaj vse..ne samo MRSA, ampak tut druge, kdaj damo vankomicin parenteralno in kdaj per os, kaj je pomembno pri vankomicinu: da zagotovimo minimalno inhibitorno koncentracijo čimdlje, pa še ful nekih podvprašanj, ki se jih zdaj ne spomnim..)
Resen stric, sicer ti razloži vprašanja, ki jih postavi, če si zmeden..ampak v bistvu kar zahteven in rad vidi, da razmišljaš s svojo glavo.
1. Hepatitis B
2. Okužbe zgornjih dihal
3. Aminoglikozidi

1. virusne infekcije zgornjih dihal in kako bi jih razlikoval od bakterijskih (klinična slika, starost)
2. infekcijski endokarditis
3. kinoloni

prof. BEOVIČ
blo nas je 5 vprašanih vsak je dobil 4 vprašanja. Od tega je vsak dobil eno vprašanje iz atb oz. zdravljenja. Moja so bla: profilaksa pri zobozdravstvenih posegih, povzročitelji drisk, cepljenje za hepB in njegovo preprečevanje v zobozdravstveni ordinaciji, pa herpes simplex. Pol pa je še blo vprašanje za višjo oceno, kje najdemo hemoragična mrzlica z renalnim sindromom. Jaz nisem mel blage veze kaj me je sploh vprašalo, druagče je pa to mišja mrzlica. :D

Od ostalih kaj se še spomnem: amoksiclin, klindamicin, markolidi okužbe sečil (povrzočitelji, zgornji spodnje), angine in kaj jo povzroča, klinična slika noric, tipične in netipične pljučnice povzročiteljii + razlika v klinični sliki, stafilokokne okužbe kože (pol pa še njihovo zdravljenje), normalna ustna flora, sinuzitis. Več se pa ne spomnem. je pa zelo prijazna sprašuje in te vodi do odgovora, pa ocene so ble vse 8+. :)

1. kdaj uporabljamo antibiotično zdravljenje v ustni votlini
2. angina – povzročitelji oz. pri katerih boleznih se lahko pojavlja (S. pyogenes, infekcijska mononukleoza...)
3. tetanus – kako ga prepoznamo, če pride tak pacient k nam v ordinacijo (trizmus itd.)
4. klindamicin – profilaksa, kot alternativno zdravljenje namesto penicilinov

1. cepljenje proti gripi: vpraša tudi, če si cepljen
2. kdaj damo antibiotike sistemsko (zobozdravniški vidik)
3. sinuzitisi: povzročitelji
4. amoksicilin: protimikrobni spekter, uporaba

1. ustna flora
2. zunajbolnišnične pljučnice
3. makrolidi
4. osteomielitis


dr. LOGAR
1. hepatitis a
2. gnojni meningitis
3. fluorokinoloni, ciprofloksacin
4. malarija (??!) pa s čim jo zdravimo (mislm da je hotla slišat kinolin)

1. infekcijski endokarditis in njegovi povzročitelji
2. Klopni meningoencefalitis
3. Klindamicin
4. Razlika med kolonizacijo in okužbo

Je zelo prijazna, nič ne komplicira. Svetoval bi predvsem to da se držite zlatega načela gozd>drevesa>fotosinteza. Tam recimo pri povzročiteljih se jaz recimo z glave takoj nisem spomnil konkretnih imen in sem pač začel nasplošno o endokarditisu, profilaksi in teh zadevah. Pač poveš tisto kar veš, tisto kar neveš ne omenjaš :D Postavlja podvprašanja sicer, dat ji pač moraš občutek da veš veliko ne, pač prodat svoje znanje (četudi ga je bolj malo) za kar se da največ denarja. Res ni težko :D Tko da kar pogumno in bo lepa ocena fix :)

1. hepatitis B
2. povzročitelji akutnega faringitisa
3. tetraciklini
4. definicija SIRSa, sepse in septičnega šoka, neinfekcijski vzroki SIRSa

1. najpogostejši bakterijski povzročitelji drisk, s katerim se okužimo z neposrednim kontaktom, kako se okužimo z drugimi, kje se nahajajo
2. celotna cepilna shema,tudi neobvezna cepljenja
3. streptokokna angina, s čim jo lahko zamenjamo, dokaz da je streptokok
4. makrolidi, stranski učinek spust qt intervala al neki podobnega

1. makrolidi
2. legionela
3. mumps
4. C.difficile

1.Kaj vse povzroča akutni tonzililitis in faringitis. (Vse viruse (Herpes) in bakterije tudi atipčne (klamidija), kandida)
2.K sem omenu Herpes je hotla slišat več o njem kako se kaže in kje vse. Pri dojenčkih, imunokomprimirani in kako zdravimo. Tudi gladiatorski herpes je omenila.
3. Kako se kaže herpes v možganih in vse o seroznem meningitisu.
4. Makrolidi (pro je Aciklovir sam sem se ji zasmilu) spekter predvsem!
5. Leptospire/Leptospiroza (Pomojem za višjo oceno k to je neki men tujega)
6. Cepitvena shema in kera cepljenja so obvezna (ne le otrokom ampak tudi z poklicem)

Lepo vodi pogovor, če se zatakne in povpraša tudi kako zanimivost, za katero ne zameri če jo ne poznaš.

dr. TOMAŽIČ
1. streptokokna angina/infekcijska mononukleoza (kako razlikuješ med njima, od klinične slike do dokazovanja, postavljanja diagnoze, s katerimi testi dokažeš, diferencialna diagnoza...)
2. pljučnice (na splošno najprej o njih, razdelitve, potem pa nekaj več o doma pridobljenih in o povzročiteljih tipičnih in atipičnih pljučnic (respiratorni virusi! - vsi, ne samo tisti ki so v zapiskih), antibiotiki)
3. herpes zoster (povzročitelj, mal primerjave med noricami in pasovcem, kako bi ga dokazal, pa kako se lahko zaščitimo - cepljenje)

ful fajn izpraševalec, čist sproščen izpit, nič ne komplicira, zahteva res samo osnove in že s tem dobiš lepo oceno. je pa čist navdušen, če znaš povedat katere antibiotike uporabit, pa s kakšnimi testi bi dokazal določenega povzročitelja, sam če ne veš, ni nobene panike, to je bol tak za kako oceno + :)

1. stafilokoki (kar po vrsti..a)okužbe kože (razlika med šenom, celulitisom..), b) meningitisi (kdaj?), c) endokarditis (kdo še?), d) sepsa (toksini))
2. hepatitis c (način prenosa, potek, zdravljenje)
3. penicilini (skupine, predstavniki, uporaba)

1. Penicilini, njihove oblike in uporaba
2. Hepatitisi
3. Ravnanje ob incidentu (+zaščitna konc. anti HBV IgG)
4. Infekcijski endokarditis

1. Bakterije ustne flore
2. serozni meningitis - znaki, kateri virusi, bakterije ga povzročajo
3. Zapleti streptokokne angine - absces v tonzili
4.Florokinoloni - kateri so za zdravljenje okužb dihal (moksifloksacin in levofloksacin)

1. hepatitisi (splošno o hepatitisih, potem posebej o hepatitisu A - kronični?/fulminantni?/dokaz virusa + dokaz ostalih hepatitisov in zdravljenje)
2. akutni HIV sindrom (kakšni so znaki, kdaj nastopi, koliko časa traja)
3. povzročitelji izvenbolnišničnih pljučnic, atipičnih pljučnic (kako jih dokažemo) in zdravljenje pljučnic. Profesor je res prijazen (razume da nam infekcije niso prioriteta študija) ga pa ZELO zanima diagnostika (+infekcijski endokarditis).

prof. LOTRIČ FURLAN:

1. Hepatitis B (kako zdravimo akutnega... ne z interferoni alfa, samo simptomatsko)
2. Okužbe sečil (glede na to da se tega nism naučila, je vse skup dobr izpadl, ker me je zelo usmerjeno spraševala - kdo pogosteje m/ž, kake teste bi delali (urinske), kaj bi dlje zdravili - močnejšo al šibkejšo okužbo (:D),...itd, uglavnem za prvi razred usmerjena vprašanja)
3. Zoster virus (hoče slišat aciklovir pr zdravljenju, a je nevran za oko če se pojavi na obrazu (ja), zapleti živčevja)
4, Makrolidi

najpri poveš kar znaš, pol ti da še kak vprašanje, k ponavad ni težk ;) prjazna je in glede na to da sem ji direkt povedala da se sečil sploh nism učila, je bla zlo visoka ocena :)

1. profilaksa pri endokarditisu (pred katerimi posegi)
2. bolezen mačje opraskanine (bakterija je neki na b (:P), praska se pojavi predvsem na zgornjem delu telesa (mačko imamo v naročju običajno), lokalno se pojavi vnetje, povečana regionalna bezgavka, kužnina iz bezgavke, pcr)
3. legionela (kako se okužimo, dokaz - hitri test urina)
4. vankomicin (stranski učinki)

1. impetigo
2. serozni meningitisi
3. tetraciklini (predvsem, da so za rikecije in stranski učinki)
4. spetični artritis. super profesorica, res ne zahteva podrobnosti:)

1. šen
2. zdravljenje akutnih bakterijskih drisk (samo imunokompromitiranim pa starejšim od 65 daš antibiotike. starim zato, ker se salmonele rade naselijo na arteriosklerotičnih plakih)
3. mononukleoza (hotla je slišat tut kaj je najhujši možni zaplet in baje da lahko vranica poči)
4. tetraciklini

prof. MATIČIČ
1. Klopni meningoencafalitis + primerjava likvorskega izvida z lymsko boreliozo, seroznim meningitisom...
2. botulizem + primerjava s tetanusom
3. makrolidi
4. epidemiologija,zdravljenje hepatitisa
1. Primerjava infekcijske monukleoze in anigine, vse, pa predvsem krvna slika pa diferencialna krvna slika (pri IM maš več limfocitov, pri angini pa nevtrofilcev)
2. Hepatitis A, vse, profilaksa, pa zdravljenje (samo simptomatsko), pa zdravljenje pri B in C hepatitisih
3. tetanus (kako vemo da je tetanus, ko nekdo pride k zobozdravniku(trizums), pa kakšen je mehanizem delovanja tetanusnega toksina
4. zdravljenje vseh mogočih pljučnic: domače, pri imuno kompromitiranih, pri aspiracijskih, bolnišničnih

Res zelo prijazna!

prof. STRLE
1. protivirusna cepiva (samo naštet)
2. streptokokne okužbe kože (samo naštet: šen, celulitis, impetigo, tut pr škrlatinki so kožne spremembe)
3. zaščita proti hepatitisom (zaščita v ordinaciji, cepljenje, kako se ker prenaša)
4. aerogen prenos okužb- kako se zaščitmo

1. protibakt. cepiva
2. povzročitelji faringitisa (hotu je slišat da so najpogostejši streptokoki)
3. profilaksa za infekcijski endokarditis
4. kapljičen prenos - zaščita (glavno je da kaplce letijo 1m)

prof. ARNEŽ
1. tipične bakterijske pljučnice iz domačega okoliša
2. gingivostomatitis
3. incident v ordinaciji

1. limfadenitis: katere bakterije in virusi, da je lahko lokalizirani ali sistemski; katere bolezni prenašajo mačke? bolezen mačje praske pa toksoplazmoza; pa da zajci prenašajo tularemijo...
2. katere antibiotike damo pred zobozdravstvenim posegom-napisano na slajdih od endokarditisov
3. hepatitis B