Ustna vprašanja - doc.Jereb

Pacientka (časa da načeloma 30 minut): zelo očitni virusni meningitis; anamneza,pri statusu ga je zanimalo samo patološko. Vprašal je, kakšen izvid lumbalne punkcije bi pričakoval (levkocite, beljakovine, glukozo) in kakšni bi bili možni vzroki virusnega meningitisa. Katere lahko zdravimo in katere lahko preprečujemo. Delež prebivalstva v Slovenij, ki je cepljen zoper KME (10-20 ) in koliko bi ga morali precepiti, da bi bilo epidemiološko pomembno (vsaj 85 ).

Vprašanja:
-infekcijska mononukleoza: na splošno, možni vzroki in zapleti. Zanimali so ga predvsem zapleti,ki jih povzroča EBV-okužba. Tu je bil zelo natančen (koža,CŽS, dihalna obstrukcija, vranica, hepatitis ...). Terapija (samo to da je simptomatska). Kaj so heterofilna protitelesa, kako ločimo laboratorijsko EBV-okužbo od drugih povzročiteljev infekcijske mononukleoze (potem je tuki vprašal tudi,če vem, kako se izvede Monospot test, ampak si je hitro premislu in reku, da ne bova to nadaljevala).
-salmoneloze: možne klinične slike, kam se rada diseminira v primeru bakteriemije (ne pozabiti na umetne materiale). Kaj je najpogostejši vzrok salmoneloznega gastroenteritisa, zakaj so problematična jajca in ali imamo trebušni tifus v sloveniji (razen uvoženih iz Indije načeloma ne. Zanimal ga je,kje pa ga majo). Kaj so terapija izbora in kaj so alternative. Tukaj je želel slišati makrolide, saj se dviguje rezistenca na fluorokinolone. Pa seveda tudi, kdaj sploh zdravimo (pri enteritisih stare, mlade, ob zmanjšani imunosti, ob predhodni patologiji - zanimalo ga je tudi ob kateri in bil je zadovoljen z odgovorom KVČB).
-tularemija: na splošno. kako zgleda klinična slika. možne klinične oblike in kako izgledajo bezgavke (nepordele, na otip elastične, zelo naj bi spominjale na limfom). kdo so posebej ogrožene skupine, saj je infektivna doza zelo nizka in kako jih laboratorijsko dokazujemo (serologija). kaj so antibiotiki izbora.
-aminoglikozidi: indikacije (predvsem želi slišati okužbe sečil in za enterokokni endokarditis), tudi precej o farmakokinetiki zraven (kako jih dajemo in v katerem primeru peroralno: paramomicin in pa gentamicin,če bi želeli selektivno dekontaminacijo prebavil - kar sicer ne delajo; ne prehaja v CŽS, zato ga po potrebi lahko dajemo tudi intratekalno, je v obliki antibiotičnih kroglic za ortopedske stvar; kako jih normalno doziramo: enkrat na dan, razen za infekcijski endokarditis), našteti nekaj predstavnikov in stranski učinki (samo za našteti).

Splošni vtis: Vsekakor je profesor verjetno eden izmed zahtevnejših spraševalcev pri predmetu (kar je v pogovoru po izpitu priznal tudi sam), vendar pa po mojem mnenju zelo fer. Celoten izpit je bila zelo prijetna izkušnja (no,kolikor so izpiti sploh lahko za nemazohiste). Veliko sreče vsem, ki vas to še čaka.