Ustna vprašanja - doc. Jereb

Zelo pozitivna izkušnja izpita. Je ful korekten. Postavi temo in ti o njej govoriš, potem da še nekaj dodatnih vprašanj.
Glede ne lep poletni čas sem tudi jaz dobil bolnika s klopnim meningitisom, ki je verjetno razvil še encefalitis, bil je precej letargičen zato je bila An malce otežena, ampak vseeno se da izvest, pa še kakšen specializant se najde, ki ti pomaga ;) Ko človek vidi te zapletene primere KME res vidi, kako pametno se je cepit. Kdor še ni, naj se - zgledi vlečejo (sploh zdravniki, pa tud bodoči zdravniki).

Vprašanja:
1. ŠEN klinična slika (dermatološki in splošni status), zdravljenje, diferencialna diagnoza, povzročitelj, zapleti. Fajn je poudarit, da ni posledica bakteriemije ampak nastopi po mikrotravmah, skratka vstopi na kožo od zunaj in ne od znotraj. Omeni tudi profilakso s prokainpenicilinom v obliki depoja, če se šeni ponavljajo, sploh pri bolnicah pooperacijah Ca dojke, ki imajo limfedem roke, zaradi odstranitve pazdušnih bezgavk. Bolj ogrožena skupina so starejši.
2. Exanthema subitum: povzročitelj (HHV6), klinična slika, diferencilna z ošpicami (pri šesti bolezni je najprej vročina, ko ta po dveh dneh izzveni se pojavi izpuščaj), pa še druge stvari omeni: pri ošpicah Koplikove pege, izražena kataralna faza .. Zapleti pri odraslem s šesto boleznijo (prizadetost cžs)
3. pregled antimikotikov: razdelil sem po skupinah, povedal osnovne principe delovanja in še malo o gljivičnih infekcijah. fanj omenit rezistenco.
4. Hantavirusi: klinična slika, slovenski hantavirusi, dejavniki tveganja, difrencialna s sepso, zdravljenje (hantavirusni pulmonalni sindrom zdravimo z ribavirinom)