Ustna vprašanja - prof. Tomažič

Izpit pri prof tomažiču feb 2011
Par vprašanj ni bilo iz zbirke najbolj pogostih, je pa profesor še vedno prijazen in potrpežljiv in ne vrta v neskončnost, če se kje zatakne. Ocena kul :)

Imela sem super pacienta: text book case- septični artritis z MRSO pri diabetičnem pacientu za katerega mi je dal več kot eno uro časa.
1. vprašanje so bile pogoste okužbe pri diabetikih in okužbe, ki so značilne za diabetike: otitis maligna externa, najpogostejša gliva: mukormikoze... in emprično zdravljenje okužb ran pri diabetikih. Katere antibio damo za g- bakterije je bilo edino vprašanje o antibiotikih.
2. bakterijski meningitisi, empirični antibiotiki, mesta primarne okužbe, ali lahko okužba izvira iz hrbtenice...
3. trichinella spralis
4. herpes virusi na splošno+ kaj povzroča hhv8 (in če ga lahko neposredno zdravimo s protivirusnimi zdravili- ne, lahko pa posredno z antiretrovirusnimi pri bolnikih s hivom), kaj povzroča epstein barr prui imunokompromitiranih, primarna manifestacija cmv
5. kriptokok

Punca, ki je bila z mano je pa imela dooooosti težjega pacienta: fanta, ki se je vrnil s potovanja po tropskih krajih in prišel v vodeno drisko in hemoptizami. Diferencialna diagnoza: vse možno :S