Ustna vprašanja - prof. Lotrič - Furlan

Pacientka z akutnim vnetjem ledvic in mehurja:
- na kaj sumiš ob statusu,
- katere preiskave bi naredil (analiza urina - povišani levkociti, urinokultura),
- kaj je najpogostejši povzročitelj (E. coli oz. G- bakterije),
- kako bi zdravil (želela je slišati samo "z antibiotikom"),
- na kaj sumiš, če se 2 dni po zdravljenju z antibiotiki pri taki pacientki pojavijo visoka vročina, huda prizadetost? (absces v ledvicah)

4 vprašanja:
1. klopni meningoencefalitis (2 podtipa virusa, oblike kliničnih slik, kako se klinično kaže 1. faza, kakšne so posebnosti v laboratorijskih izvidih v tej fazi, a ga lahko kako preprečimo - cepivo)
2. šen (klinična slika, kako ga diagnosticiramo - klinično, kako ga zdravimo, kaj je posebnega pri tej bolezni - pojavljanje na istem mestu)
3. trihinela (parazit, kako ga dobiš - meso, ki ni dovolj predelano, kam zaide - črevo in mišice, kakšna je potem klinična slika - driska, vročina, bolečine v mišicah, tipično tudi periokularno, ker gre v te mišice, ali se pojavlja sporadično ali epidemično - epidemično, kaj je značilno v krvi - eozinofilci, ker je to parazit)
4. beta-laktami (delitev, baktericidno delovanje, mehanizem delovanja, stranski učinki, predstavniki penicilinov)

Mislim, da sem si trihinelo mogoče enkrat prebrala pri mikrobiologiji (za vaje) pred nekaj leti, ampak sprašuje takšne osnove, da sem ji znala vse odgovorit. In te osnove so v stilu - če imaš bakterijsko okužbo, bo povišan CRP (pri virusih - KME pa ne); če imaš parazit, bodo v krvi eozinofilci; da se bakterijske okužbe zdravijo z antibiotiki, virusne pa ne ipd. Skratka, super način spraševanja in eden tistih izpitov, pri katerem te izpraševalec ne sekira z malenkostmi.

Kolegica je pa imela pacienta z enim oteklim in bolečim sklepom (koleno), vprašanja pa:
1. eritema migrans
2. aminoglikozidi
3. bolezni sklepov ali nekaj takega (nekaj v muskuloskeletnem sistemu)