Ustna vprašanja - prof. Janez Tomažič

No tole o dozah se malo po krivici preveč širi okoli. Res je, da je nas pred enim mesecem vprašal tudi kakšno dozo, veliko bolj pa mu je seveda pomembno, da poznaš njihove indikacije.
Na izpitu si z njim sam v seminarski sobi, ostali čakajo zunaj. Najprej se malo pomeniš o pacientu, anamneza in status sta usmerjena (moj pacient je imel AIDS s pljučnico tko da je bila debata precej obširna; o pljučnicah pri imunosuprimiranih, faze bolezni itd..). Nato ti postavi par vprašanj, ki so zelo splošna, npr: stafilokokne, streptokokne okužbe, KME, malarija, več se niti ne spomnim. Ne spušča se v neke eksotike in tudi nasploh je hitro zadovoljen z odgovorom. Na koncu te vpraša še malo antibiotike, precej natančno, tko da je fajn da imaš pregled nad tem kateri se uporabljajo za katera bolezenska stanja.
Je zelo prijazen, kljub svoji pojavi in strogemu izgledu, tako da je tudi izpit kar sproščen in ne traja dolgo.
Preden ti da oceno se še pozanima koliko časa in iz kje si študiral, nato prelista index in si ogleda tvoje ocene in morda še kaj pokomentira. Nam je dal dve devetki in dve osemki.
Pa še to: zelo ga razjezi, če se na izpitu sploh ne prikažeš.

Sprašuje ena na ena, ostali počakajo zunaj. Sprašuje hitro, ker nima časa. Najprej poveš na hitro o pacientu, te še on kaj vpraša (pri meni KME, povem kaj sem našel, pa recimo vpraša kateri od znakov kažejo na cerebralno prizadetost - rečeš tremor in je kul).
V glavnem ne razpreda na dolgo o eni temi ampak zajame kar nekaj snovi s takimi "ciljanimi" vprašanji, ampak res o zadevah, ki so pomembne, se pravi, če imaš prazno glavo, in se o neki bolezni spomniš samo eno stvar, bo gotovo to ta stvar, ki jo bo hotel slišat.
Če nisi ziher, ustreli. Če bo šlo mimo, ti to pokaže v stilu "jah, vi ste mislu..., bolš je rečt..."
Skratka: vzdušje fajn (vsaj meni bolj pri srcu kot dolgovezno kramljanje s sicr prijaznimi starimi strički, ki ne znajo nehat in pozabjo da si ti tam na izpitu), tip je korekten, fer, prijazen, ne vrta, ne zaj..ava, če bi šel še enkrat bi šel direkt k njemu. Aja, večkrat hoče samo enostavno razmišljanje- kaj bi naredu , če sumiš na kme, pa nisi ziher- ja kri pa likvor bi pogledal; kdaj pacienta z drisko v bolnico- ko ga ne morš hidrirat(bruha, ne more tok pit-stari, dojenčki)
Vprašanja:
KME (simptomi, potek, kaj bi naredu)
toxoplasma-samo za koga je nevarna
pacient z drisko- kateri antibiotik bi mu dal za domov
akutni HIV, CMV, EBV : tri zaporedna vprašanja, odgovor na vse je kratek: klinična slika mononukleoze
MSSA in MRSA: zakaj je mrsa nadležen (ker mamo samo vanko, in ta je slabše učinkovit)
ostalo sem žal pozabil, pa ni blo več velik.
Kako se je z njim menit, pa ne bi vedel, zdi se mi, da če ima čas, da se da z njim menit.
Brez skrbi, sem prepričan da ti pri Janezu ne bo hudega;) good luck!


jaz sem imel pacienta s transplantirano ledvico in okuzbo s CMV.
Anamneze in statusa ni zahteval natancno, le kar se tice CMVja in transplantacijah, zdravljenje, pogostosti, pa malo od HIV+ pacientov itd.
Ostala vprasanja:
CMV
zdravljenje herpesa VZV
Kala azar
Penicilini (razvrstitev, par imen da ves v vsaki skupini in ta glavne bakt. proti katerim se uporabljajo)
zdravljenje glivicnih okuzb (tista razpredelnica pri AIDSu je cisto dovolj ocitno:)) in Aspergiloza (ne vem od kje je to, ampak...)
zdravljenje influence in cepiva (koga cepis, kaj in komu za profilakso, ce ne mores cepit)
malarija (profilaksa ter povzrocitelji)

Mislim, da je pomembno da znas zdravlila (ja tudi protivirusna:), prifilakso in povzrocitelja, vsaj to je od mene najvec zelel slisati, ter nekatere teste.
Ful je fajn vzdusje na ustnem, tko da srecno ;)