Ustna vprašanja - prof. Čižman

Ustni, prof. Čizman

Res se ni kaj za bat, profesor je zeloooo prijazen, res da vmes telefonira kot obseden, ampak naj vas to ne zmede - ko konča s pogovorom lahko kr nadaljujes kjer si končal... Tudi če vmes kaj sfalis, te sicer pogleda malo čudno in kdaj zna burno reagirat (ampak ne na način ti butl ti), pol čez 2 sekundi pa pozabi...
Pacienti:
1. Pacient (fantek) z otečenimi prstnimi sklepi, pove da je nekaj takega imel ze pred 1 mesecem na nogi na nartu, potem je dobil antibiotike in je minilo, amapk to na rokah pa kr noče. Pol poves da pač bi lahk bil osteomielitis, artritis al pa celulitis (in povzročitelje), pa kak bi to odkrival, na koncu pa prideta do zaključka, da je vrjetno kak neinfekcijski artritis in da oni nimajo kaj za nardit.
2. Fant, z otečenim gleznjem - vaja se ponovi, le da ima on v preteklosti neke veze s TBC in mal razglablas o tem...

Papirnati pacienti:
1. Peta bolezen (in dalje vprasanje o izpusčajnih boleznih) 2. Gnojni meningitis (povzročitelji, Th - zakaj cefalosporini III. in ne I. ali II. - ker III. boljs prehajajo v likvor) 3. Pljučnica, Klamidija psittaci (pise, da je pacient owner of a pet shop tak da ti mal namigne, pol pa sepoves druge atipične pljučnice in seveda s čem bi zdravil) 4. Toksični sok sindrom povezan z menstruacijo (čeprav pise, da je gospa imela menstruacijo ze pred 2 tednoma, ampak baje da je prav. Poves terapijo) 5. Hemoragični enterokolitis s HUS (poves kdo bi lahko bil - EHEC najverjetneje - poves se ostale) 6. Aspiracijska pljučnica pri alkoholiku (mozni povzročitelji - kaki G+, ki so v ustih - posledično das peniciline) 7. Visceralna lesmanijoza (ta je bla malo presenetljiva, ampak je ful pomagal in namigoval...)

To je to kar se spomnim....dost sreče vsem, pa ne se bat, ker se res ni za bat (niti za oceno).
LP