Ustni izpit - doc. dr. Petek-Šter

Dr. Petek-Šter je zelo prijazna in lepo vodi pogovor. Izvlečeš tri listke:

1. 30-letna trgovka, ki jo boli žrelo.

Anamneza: Koliko časa? - boli jo že 1 mesec. Predvsem zjutraj. Ima občutek, da se ji dviguje želodčna vsebina. Alergična na cvetni prah. Kadilka. Prej ni imela podobnih težav. itd.

Status: pordelo žrelo, ušesa, dihala in trebuh bp.

Delovna diagnoza: vnetje žrela zaradi GERB (lepo te usmeri s tipično anamnezo)

Obravnava: poskus s PPI, po 14 dneh naj pride na kontrolo. Svetuj spemembo navad: naj ne je par ur pred spanjem, dvignjeno vzglavje, nič začinjenje hrane, alkohola, naj neha kaditi. Kaj pa, če bi bila gospa noseča? - GERB je v nosečnosti normalen in izgine po porodu. Naj spremeni navade, PPI daš v hujših primerih.

2. 35-letna tajnica pride z izvidom povišanih maščob.

Anamneza: Vprašaš po drugih dejavnikih tveganja za KVS bolezni. Živi ekstremno zdravo.

Status: bp

Delovna diagnoza: hiperholesterolemija

Obravnava: ne daš statinov, ker je tveganje za KVS bolezni minimalno kljub povišanim maščobam. Pomiriš, da imajo nekateri pač višje maščobe. Tisti z dedno hiperholesterolemijo imajo holesterol tudi do 10 mmol/l in močno pozitivno družinsko anamnezo.

3. 35-letni avtoprevoznik je že dlje časa na bolniški zaradi hernije diska. Je v obravnavi za operacijo, fizioterapijo, družinski zdravnik pa ga je poslal na medicino dela. Zakaj?

Kot medicinec dela mu lahko svetuješ delo s prilagojenim časom (npr. 4 ure) in na začasnem delovnem mestu (npr. v avto delavnici), zato da ni kar doma. Ko je zdravljenje zaključeno (po operaciji), pa se lahko bolnika pošlje na invalidsko komisijo, kjer ocenijo delovno zmožnost za stalno.

Dr. Petek-Šter vse lepo razloži, če vidi, da se ti kje zatakne, ves čas išče znanje. Je pa res, da močno upošteva pisni del in postaje, zato ti že na začetku pove, o kakšni oceni se pogovarjata. 

Vso srečo!