Ustna vprašanja - dr. Petek Šter

Izpit je zelo prijetna izkušnja, poteka kot pogovor. 
Na začetku izžrebaš tri listke, dva iz družinske in enega iz medicine dela. Morda se splača pozanimat, kaj so imeli kolegi pred vami, ker se listki radi ponovijo (velika verjetnost je, da je tiste na vrhu izžrebal že eden izmed kolegov pred vami - vsaj tako se je zgodilo ob našem terminu). 

Primer iz medicine dela: uslužbenka v DSO že približno leto dni suho kašlja in ima dalj časa rahlo povišano temperaturo. Povprašala sem jo še o nočnem potenju, hujšanju in apetitu, bolečini v prsnem košu ob kašljanju, ali je bila v stiku s kom, ki je imel podobne težave (tuberkulozo). Napotiš jo na RTG in na Golnik, če se izkaže, da je tbc. Obvestiš območni ZZV. Zanimalo jo je, koliko časa bo na Golniku, če ima aktivno tbc in koliko časa bo na bolniški. Vse ljudi, ki so bili z njo v stiku, je treba obvestit. Kdo to ureja? ZZV. Ali je to poklicna bolezen in ali dobi 100% nadomestilo? 

Iz družinske medicine smo imeli vsaj trije 27-letnico z glavoboli zadnji mesec (nič posebnega, pomembna je dobra anamneza o tipu glavobola - izkaže se, da je tenzijski in o vzroku - spt depresije; svetuješ ji malo okrog tega in pp pogovor s strokovnjakom; močnejši analgetiki tukaj ne pridejo v poštev ;-)). Drugi primer je bil 10-letnica z bolečino v žrelu. Spet izpražaš podrobno o simptomih, ne pozabit na epidemiološko anamnezo. Zanimalo jo je, kako dolgo je lahko z njo doma mati (nega) in ali gre v primeru, da je stara 16 let, lahko sama v ambulanto, čeprav mama hoče z njo (med 15. in 18. letom zdravnik presoja o samostojnosti otrok pri obravnavi, načeloma gredo po 15. letu lahko v ambulanto brez skrbnika). 

Srečno!