Ustni izpit - prof. dr. Kolšek

Pisni in # opravljenih osce postaj deloma vpliva na oceno.

 

vlečes 2 vprašanji od onih iz delovnega zvezka. poteka kot ene vrste pogovor/diskusija. Zelo prijeten ustni. Da ti še moznost zviševanja ocene na koncu z dodatnimi vprašanji. 

 

1.) 64 letna upokojenka, krvavkast izcedek - anamneza status, vprašaš če je že prej kdaj bla bolna, koliko rojstev/težave med nosečnostjo, kdaj nazadnje pri ginekologu. Narediš laboratorij - pa ti pove da je Hb -98. Kaj je to? normalne vrednosti za žensko? kakša anemija je? mikro/makro/normo itd. Kaj pride pri nejeni težavi diferencialno diagnostično v poštev? rak, atrofični vaginitis (padec estrogenov),...

Kam jo pošlješ? urgentno ginekolog.

(vmesna vprašanja: kako anemijo dela tumor? makro/mikro/normo? kaj potem ko pride nazaj gospa - odstranili so ji vse? spremljaš pač glede na to kaj je mela od diagnoze. laboratorij, markerje, protibolečinska če rabi, itd.)

 

2.) 38 letna gospa, večkrat namerili holesterol visok (5,9). In se trudi zanosit. Tu je hoto slišat da visok holesterol ne vpliva na možnost zanositve. nosečnost + statini = ne. Kdaj otroku merimo holesterol? če je v anamnezi dedna hiperholesterolemija. kako pogosto bi drugače gospe merili holesterol? odvisno ka ti reče v amanezi, 1x na leto je fajn če ni nič posebnega, dedna vsak mesec - pa je bil zadovoljen s tem.

 

(kolegica pred tem je mela vinjenega kmeta ki je padel - pomemno da prijaviš policiji, ga pregledaš, pa pustiš na opazovanju.)