Ustna vprašanja - dr. Petek Šter

Ustni del:
Dobiš dva primera iz delovnega zvezka. Jaz sem dobila 44-letnico, poskus samomora in vas kličejo na hišni obisk. Poveš, kako izgleda klic. Katera so ključna vprašanja, ki jih moraš postaviti že ob samem klicu (kdaj je pojedla tablete, katere so te tablete, ali je pri zavesti, pogovorljiva, alkohol...). Potem mi je naštela nekaj tablet in sem morala povedat, kam spadajo. In potem še o tem, kako bi ravnali potem, ko smo že tam.
Imela sem še debelušno gospo z razjedo nad gležnjem. Malo sem povedala o venski insuficienci. Potem, da je treba rano oskrbeti. In pa, da jo napotimo naprej k dermatologu. Tu mi je prof. rekla, da lahko pod nujno, ker je rana odprta in dokler ne oskrbijo vzroka nimamo kaj edino gospa lahko prihaja k nam skoraj vsak dan na preveze.
V glavnem prijeten izpit. Bi pa samo opozorila, da vprašanj iz onkota raje ne upoštevajte preveč in razmišljajte po svoje.
Še dva primera:
- 75- letni hripav mizar; na koncu prideš do pljučnega karcinoma, tako da se resnično ne učit odgovoro vna pamet
- 12-letna šolarka, ki prihaja z materjo, alergična na penicilin; deklica sploh ne rabi ATB in na koncu prideš do odgovora, da preboleva infekcijsko mononukleozo