Ustna vprašanja - Prof. dr. Grmec

Ustni izpit 27.01.2011

Prof Grmec je na tem roku izpraševal prvič. Je šef SNPM v Mariboru in je po tem kar sem slišal tam izjemno priljubljen med študenti. Na izpitu je bil res tudi pri meni zelo zelo prijazen. Sistem je isti kot pri ostalih. Povlečeš dva primera in gasa. Moj prvi primer je bil 35 letnik z bolečino ledveno. Predvsem ga je tu zanimala diferencialka in na kakšen način ločiš mišično bolečino od radikulopatije....se pravi lassegue, bragard, hoja po petah in izpadi senzorike in motorike. Potem je vprašal kaj bi bilo, če bi bil pacient star 65 let in kaj bi bili urgentni primeri. Torej bolečina ledveno. Hotel je slišati da bi pogledal PSA, rtg hrbtenice. Nato je želel kaj pomeni, če bi imel ob tem težave z mikcijo, jahlane hlače, se pravi sindrom kavde ekvine.....potem pa še kaj bi bilo, če se bolečina ledveno širi še navzpred. Hotel je slišati o disekciji in anevrizmi abdominalne aorte.

Drugi primer sem imel gospo z bolečino za prsnico in vse ostalo je z njo vredu. Seveda je treba povprašati o vseh izvidih, da ne zgrešiš kakšne organske bolezni. Potem ugotoviš, da je prestrašena in zakrčena v rokah. Hotel je slišati respiratorno alkalozo zaradi hiperventilacije.

V glavnem super izpit, kljub temu da sem imel ogromno tremo, ker je prof res po mojem občutku s predavanj izjemen strokovnjak in tudi pisal nisem ravno blesteče. Torej, če ga dobite samo malo IPPjevsko ali SNMPjevsko razmišljajte in bo vse super. Veliko sreče!!!