Praktični del in ustna vprašanja (dr. Petek Šter)

Praktični

Čeprav nobena postaja ni zares težka, se je dobro malo pripravit, ker potem ko si tam vse postaje naenkrat postanejo težje;D Sicer pa so klasične:alkohol, nefarmakološki ukrepi pri hipertoniku, katere preiskave narediš pri novo odkritem hipertoniku, en izvid krvi, recept, delovni nalog za fizioterapijo, družinski krogi, stopnja koronarne ogroženosti, ene se pa ne spomnim.Ustni pri dr. Petek-Šter

Potegneš dva listka z dvema pacientoma, tisti ki so tudi v skripti.
Jaz sem imela gospoda, ki so mu v zdravilišču izmerili povišan tlak: poveš kaj bi ga vprašal (družinska obremenjenost, življenjski slog, kajenje, alkohol), potem pa še katere preiskave bi naredil (tudi stehtaš ga in izračunaš BMI). Gospod ima začetek metabolnega sindroma.
Pa še gospoda z bežečimi črkami. Vprašaš o kakšnih bliskih, zavesa pred očmi, črne pike. Ker ima že dolgo glavobol vprašaš še če se kaj izboljšuje, ali ga zbuja ponoči. Potem pa še pregled-oči do skrajnih leg, nistagmus, zenice (eno ima razširjeno), Vprašaš še za veke (ena je spuščena). Gre za Hornerjev sindrom, vpraša te kaj bi naredil…nevrolog-NUJNO.
V glavnem te ona res lepo vodi, tako da vse skupaj poteka bolj kot nek pogovor, tako da tudi če se nečesa ne spomniš ti lepo pomaga. Pa v bistvu hoče videti kako bi pacientu povedal da je hipertonik, kako mu razložiš da bo sedaj mogel jemati zdravila stalno, zakaj jih sploh mora. Malo da vidi kako bi se ti pogovoril s pacientom (bolj to kot pa neko strašno znanje o boleznih in vse podrobnosti teh sindromov).