Embriologija - PA os

Datoteke:
DatotekaVelikost
Snemi datoteko (embriologija_p-a_os.doc)embriologija_p-a_os.doc22 kB
Posterio-anteriorna os

Na kratko:

Zanj odgovorna dva centra
-node(vozel)
-anteriorni visceralni endoderm oz AVE

Node odgovoren za tvorbo proteina nodal,ave pa proteinov lefty1 in cerberus.slednja delujeta kot antagonista nodalu,in sicer se lefty 1 veže na receprotje za nodal,cerberus pa pa direktno na nodal.nodal je tako prisoten tudi v posteriorni regiji vendar zavr zaradi delovanja leftyja in cerberusa.AVE tako oblikuje anteriorno regijo ker je nodal tam "blokiran".
V regiji glave:nodal ne signalizira,inhibiran z antagonističnimi prot BMP,FGF,Wnts
Posteriorna regija:prisoten nodal pa tudi BMP,FGF,Wnts,retinojska kislina

Posledica-vzpostavitev conc.gradijenta protonov.njegova najvišja coc je posteriorno in nato proti anteriorni regiji pada.to cocncetracijo zaznajo celice endo/ekto/mezoderma ki aktivirajo specifične gene.
Za specifikacijo tkiv vzdolž a-p osi skrbi družina genov cdx.le ti aktivirajo homeotične selektorske gene hox ki so odgovorni za specifikacijo tkiv.
Hox geni-imamo 5 kopije hox genov na 4rih različnih kromosomih (hoxA,hoxB,hoxC,hoxD) vsak od teh kopij ima več regij(ali genov ali kaj) ki jih označujemo z številkami od 1-13.tisti označeni z številkami od 1 do 4 so odgovorni za specifikacijo tkiv na anteriornem delu,preostali pa za posteriorno.

Dorzalno-ventralna os je tudi opazna na stopni blastociste že (hipoblast na ventralni,icm ki mejijo na regijo amniona pa na dorzalni strani)

Levo-desno os

Se oblikuje po začetku nevrulacije(asimetrija organov-srce in vranica levo,jetra desno + desna pljuča en reženj več).do razlike l-d pride zaradi gibanja migetalčnih celic v vozlu-le-te usmerjajo paketke z morfogenimi faktorji ki jih tvori vozel od leve proti desni