Anatomija 2 - izpiski za učenje

Datoteke:
DatotekaVelikost
Snemi datoteko (anatomija 2 - izpiski za učenje.rar)anatomija 2 - izpiski za učenje453 kB

Vsi ti izpiski so večinoma skopirana in urejena ter dopolnjena standardna vprašanja z medenega srca, ki so včasih zaradi slovničnih in vsebinskih nepravilnosti prav nemogoča za branje. Poleg tega sem dodala še nekaj osnov iz uradne skripte, kjer se mi je to zdelo primerno. Mimogrede, ko že govorimo o neberljivem, prej omenjena velecenjena skripta vsebuje odločno preveč takšnih skrajno mučnih mest.

Izpiski so urejeni po sledečih sklopih:

1. lobanja
2. nos + larynx
3. usta + pharynx
4. oko
5. uho + vestibularni aparat
6. možgani – proge ipd. FUNKCIONALNE ZADEVE!
7. možganski živci – predlagam vztrajno učenje vseh devetih strani na pamet
8. vrat
9. žile (pretipkala sem vse, kar skripta vsebuje o žilah, popravila, dopolnila, malce pljunila gor in pološčila. Znabiti, da je vsega preveč, zato se ne mučite preveč z raznoraznimi venami pharyngeami in podobnim)

Pri večini tem izpiski ne vsebujejo vsega, kar naj bi na izpitu znali, zato je dobro pogledat po skripti in gradivu za vaje, katere so tiste stvari, ki jih ti izpiski ne vsebujejo. Saj bi to naredila sama že zdaj, pa nekako ne najdem ne volje ne časa.
Kolikor se spomnim, je to večina dodatnih stvari, ki jih ni v izpiskih:

bezgavke (skripta 3, str. 109 – 111)
endokrine žleze: hipofiza, češerika in obščitnice (skripta 3) ščitnica je že opisana v poglavju VRAT

2. nos
zunanji nos (skripta 4 str. 69-70)
nosna sluznica (str. 73)
žilje (str. 73-74)
opisi hrustancev grla + sklepi med njimi (str. 75-77)
žilje grla (str. 82)
os ethmoidale (skripta 1, sami si najdite stran, saj ni težko :D)

3. usta + pharynx
ustnice (skripta 4, str. 12)
lica (str. 13-14)
vestibulum oris (str. 14)

4. oko
zrklo (skripta 2, str. 80 -83)

5. uho + vestibularni aparat
Vestibularni aparat je menda redko prisoten na izpitih, zato ga nisem vključila v izpiske. Opisan je v skripti 2, str. 89-92.

V izpiskih v celoti manjka struktura CŽS, tj. možganov in hrbtenjače (skripta št. 2 – začetna poglavja). (CŽS je v skripti obdelan iz dveh zornih kotov, funkcionalno in strukturno.) V svoji naivnosti sem to snov izpisala po starem, na roke in preučila iz vseh možnih kotov samo zato, da sem lahko kasneje ugotovila, da nanjo nihče ne daje posebnega poudarka.
Ne svetujem pretiranega ukvarjanja z možgani, ravno tako ne z lobanjskimi kostmi. Edini dve, ki kolikor toliko navdušujeta profesorje na izpitih, sta mandibula in (včasih) sitka. Važne so luknje in kanalčki –> komunikacije, ne pa grčice, praskice in vsa tista čudesa, ki so v skripti 1.

Saj bi se opravičila za morebitne napake, vendar je bilo izvirno gradivo, s katerim sem morala delati, na trenutke tako strahotno nemogoče (slovnično in vsebinsko), da me je žal povsem minila vsakršna želja po opravičevanju komurkoli. :D

Pridno se učite!

Mavrična samoroginja