Pripravništvo UKC MB


INFORMACIJE ZA PRIPRAVNIKE V UKC MB

Zbrane informacije in teme za pripravnike: N. Kozorog


 


 
1. PRED PRIPRAVNIŠTVOM 

Dobro je, da si prebereš vse nasvete in izkušnje na forumu pripravnikov štajerskega konca ( http://mbsekundariji.slovenianforum.com)- ter seveda dodaš svoje in postaneš član FB SKUPINE: Mladi Zdravniki (da boš ja obvešče/a o vseh čagah ;))
 
2. VKLJUČITEV NA MAILING LISTO

(preko katere prejemaš same razporede, literaturo, predavanja etc) https://groups.google.com/group/mb-sekundariji?hl=sl
 
 
3. OBVEZNOSTI MED PRIPRAVNIŠTVOM (obvezno je označeno z *, ostalo dobrodošlo)
 
a) PREDAVANJE URGENTNE MEDICINE (dr. Prosen)
samo predavanje sicer ni obvezno, je pa priporočeno, saj v slabih 3 urah izveš dobesedno vse, kar je potrebno vedeti o urgentnih stanjih - prihrani ti marsikatero uro brskanja po knjiga in predvsem "blamaže", ki bi si jo sicer nakopal s svojim neznanjem.

Razporedi so objavljeni na mailing listi sproti.
 
b) ILS*
Tekom pripravništva je potrebno narediti tečaj ILS, ki se izjava na Pohorju ponavadi ob petkih. Nanj se prijaviš pri tajnici interne klinike Zdenki, ki je v Kliniki za interno medicino. Super je, če greš nanj proti koncu pripravništva, saj je potem znanje za strokovni večje. Dobiš pa pri tajnici super literaturo tudi za strokovni. Traja od 8 - 15.30.
   
 
c) DODATNA PREDAVANJA
Dodatna predavanja so odvisna od zainteresiranosti posamezne skupine sekundarijev. Ponavadi so super, ker se da na njih marsikaj uporabnega zvedeti in ti prihranijo čas študija - katera in kdaj jih izvaja si preberi na forumu. Je pa njihova organizacija povsem odvisna od angažiranosti skupine. Do sedaj so se izvajala  
Urgenti UZ: kontakt:Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Urgenta urologija: kontakt: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate., Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Najpogostejse zmote dr. zdravnikov
Dihalna stiska in intubacija
Urgentna stanja: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
 
d) UVAJANJE URINSKIH KATETROV
Ker tega ponavadi tekom pripravništva ne moremo narediti oz. ni časa, da nam nekdo ta postopek obrazloži, se lahko dogovorite s sestro Natalijo v Urološki ambulantah (ista stavba kot OFTALMA, le da en vhod prej - kodrasta zelo prijazna) in vas potem ona pokliče oz. vam pove, kdaj imajo naročenih največ menjav. Toplo priporočam, saj si dobiš prakso.
 
e) PONAVLJANJE PRED IZPITOM
Za ponavljanje pred izpitom se ponavadi samostojno dogovori skupina max. 5 ljudi z dr. Kupnikom na SNMP.
 
f) SOCIALNA MEDICINA*
Organizira ZZV, traja 3 dni, razpored dobiš ponavadi kakšen teden prej. Vse se izvaja na ZZV Tezno. Predavanja so precej duhamorna, zato je priporočena dodatna literatura in kofeinski derivati. Izvaja se v času pripravništva samo enkrat in si žal ne moreš privoščiti, da te tam ni.

g) VARSTVO PRI DELU*
Vsakih nekaj mesecev v Veliki predavalnici UKC MB. O njem si obveščen pisno z vročilnico in je obvezno. Traja 14 - 15.30. Predavanje je precej poučno, na koncu se piše kratek test.

4. KROŽENJE PO ODDELKIH
Ponavadi je dobro, da se v petek pred menjavo oddelka predstavite na posameznih oddelkih (predvsem tajnicam). Izkušnje iz oddelkov so zbrane na forumu.

SNMP: razpored je vedno objavljen na mailing listi, na ginekologiji in porodništvu ga dvignete v petek pred kroženjem pri tajnici (tako za ginekologijo kot za porodništvo v tajništvu ginekologije). Za spremembe kontaktirate / poiščete dr. Mallya.
INP: visi na INP ali ga dbignete in si ga skopirate pri tajnici interne klinike Zdenki. OIIM: na OIIM takoj na desno poleg računalnikov ali pri tajnici Zdenki
KIRURGIJA: pri tajnici kirurgije Nevenki ali na oglasni deski.

Na drugih oddelkih razporeda ni.

5. KROŽENJE NA INP / OIIM
Na vseh ostalih oddelkih, razen INP, OIIM in kirurgija poteka delo dopoldne. Pred kroženjem na INP oz OIIM se morate do 20 pretekli mesec (se pravi, da če začnete krožiti s 1.1., se morate do 20.12) zglasiti špri Alenki STRDIN KOŠIR, ki dela razpored za obe enoti in je stacionirana na OIIM. Do tega časa ji morate oddati željene termine prostih dnevov, kdaj bi delali dop, pop... to lahko naredite na 2 načina:
a) po emailu (alenka.strdin(at)siol.net)
b) oddate list papirja s svojimi podatki in željami na OIIM (na nasportoni strani računalnikov so takšne "škatle - predali" in preprosto oddate v njenega).
Kasnejše menjave med seboj morate PRED dejansko emnjavo sporčiti njej IN OBVEZNO tajnici Zdenki.

LITERATURA
Priročnik za sekunadarije (by Gregor Prosen) dobite v Fotokopirnici Jazbec pri univerzitetni knjižnici. Tam je tudi dobrsna zbirka člankov nujnih stanj, ki jih ke dobro vedeti.

Literatura in vprašanja za strokovni izpit:

Medenosrce > Zdravniki > Strokovni izpitGOOD LUCK in ČIMBOLJŠE POČUTJE