Ustna vprašanja - doc. dr. Pavčnik

Doc. dr. Pavčnik na KOOKIT
 
Alergija na hrano: kako se najpogosteje kaže alergija na hrano pri dojenčkih (izpuščaj, driska, kako še posebej – atopijski dermatitis – kako točno to izgleda), kateri so najpogostejši alergeni v prvem letu, tudi prek mame ko doji (kravje mleko, jajca).
Prezgodnja puberteta: definicija, možni vzroki (centralni, periferni, vnos hormonov). Pri kom je pogosteje organski vzrok (pri dečkih).
Genetsko svetovanje: kaj lahko ponudimo staršem, ki se jim je rodil otrok z Downovim sindromom (genotip, razložimo, povemo možnost za naslednje otroke), kaj lahko naredimo pri starših, ki imajo v družini npr. CF (predimplantacijska diagnostika).
Proteinurija: kaj to pomeni, kakšen je urin (penast), kako izgleda otrok s proteinurijo (edemi), kaj je razlika med nefrotskim in nefritičnim sindromom (nefritični imajo hipertenzijo in hematurijo), kaj je najpogostejši vzrok nefrotskega (idiopatski), kako ga zdravimo (Medrol, druga imunomodulatorna zdravila, biološka zdravila).
Oživljanje novorojenčka: najpogostejši 4 ritmi na EKGju (asistolija, PEA, VF, VT brez pulza), zakaj asistolija (dihalni zastoj).
 
Zelo prijazna izpraševalka, daje usmerjena vprašanja, ne vrta v podrobnosti in zahteva osnovno znanje. Moj izpit je trajal kakih 10 min, nekateri kolegi pa so bili notri tudi več kot pol ure.