Ustna vprašanja - Vlahovič, Trotovšek, Bručan

Vprašanja z ustnega, praktičnega in zakonodajnega dela strokovnega izpita.
----
Strokovni izpit – ustni in praktični, 22.9.2011
Komisija: dr. Vlahovič (anesteziolog), dr. Trotovšek (kirurg), dr. Bručan (internist)

Praktični
Situacija: pacient na IPP, že prikljopljen na monitor, sinusni ritem, z glavobolom, tlakom 220/120, SaO2 90, zastojnimi poki nad pljuči bazalno. Damo Kaptopril 12,5 mg, nato se na monitorju pojavi AF. Ker je hemodinamsko prizadet se odločimo za elektrokonverzijo. Pacienta sediramo s Propofolom (1mg/kg i.v.), elektrokonvertiramo z 200J monofazno (sinh!), nato se pojavi VF, pulza ni, takoj defibriliramo (Vlahovič: »A nebi raje najprej masirala?«, Jaz: »Ne, ker mamo že vse priklopljeno.«, Vlahovič: »S kolk bi defibrilirala, če bi bil bifazni?«, Jaz: »150-200J.«, Vlahovič: »Od česa je to odvisno?«, Jaz: »Od tipa mašine, če ne veš daš 200J.«, Vlahovič pokima). Ko sem imela že ročke na pacientu se spomnim, da je potrebno spremeniti iz sinhrono v nesinhrono – zato poprosim nekoga, ki je v bližini. Vlahovič: »A pa je to sploh potrebno?« Jaz: »Seveda, ker pri VF mašina ne najde R vala in ne bo sprožila.« Vlahovič: »V redu, odloži ročke, jaz sem zadovoljen.«
Lahko bi zaje***al, pa ni. ALS u nulo, nastopite mirno in suvereno, skoncentrirajte se na pacienta.

Opis uvajanja urinskega katetra v 3. nad. pri dr. Trotovšku. Kaj je treba pazit pri pacientu z BHP?

Ustni
Dr. Trotovšek: klinični primer bolnice z bolečinami pod DRL in v epigastriju, bruhanjem, vročino, rumenimi sklerami. Na podlagi anamneze in statusa postavim delovno diagnozo holecistitisa, ki jo kasneje potrdimo z laboratorijem in eventuelnim UZ. Debata tudi o kompletni diferencialni diagnostiki (ne izognem se vprašanju o razliki med divertikli v desnem in levem kolonu – tisti v levem pogosteje rupturirajo, tisti v desnem pa pogosteje zakrvavijo). Terapija: analgetik, spazmolitik, tekočine, ad kirurg. Kaj pa če bi bil to 94-letni polimorbidni stari ata? Perkutani pristop.

Dr. Vlahovič: oče ti na rokah pripelje 4-letnega otroka, ki ga je zbil avto. Zavarujem vratno hrbtenico, nato ABCDE. V statusu zelo slaba saturacija (damo Ohio masko), dihanje normalno slišno, na prsnem košu desno neka kontuzijska značka. Tlak 110/90 (ali nekaj takega), frekvenca 120/min. Ponovno vprašam kako je s stauracijo – slabo 88. To pomeni, da je v pljučih šant. Vlahovič: »Zakaj je šant?«. Jaz: »Zaradi kontuzije pljuč.« Vlahovič: »Ampak sej nimaš nobenih reber polomljenih.« Jaz: »Vseeno je lahko, to je otrok, ima elastičen skelet...« Nato me je še vprašal koliko tekočin bi dala takemu otroku (20ml/kg) in kako bi izračunala njegovo kilažo. Te formule se nisem mogla spomnit, sem pa rekla da ima otrok pri 4 letih prbl 15 kg. No formula je (leta+4)x2, torej nisem bila daleč :) in to je bilo to.

Dr. Bručan: na odbojkaški tekmi na prostem (najbrž odbojka na mivki), se tekmovalec z roko udari po vratu (gib je celo demonstriral) in nato onesvesti. Kaj najprej pomislim? Jaz gledam debelo. Mu je žoga priletela, se je poškodoval...b? Nato mi kapne, da ga je nekaj pičilo (key word: tekma na prostem) – anafilaktični šok. Malo patofiziologije in vse o terapiji. Enkrat, ko mi je bilo jasno kaj sploh sprašuje zelo lahko vprašanje:)

Zakonodaja in pravni predpisi:
Ga. Petek-Kos z veliko mero tolerance za izrečene neumnosti. Skripto sem prvič odprla ob 13:30, izpit je bil ob 16:00. Res je sramota kako pridemo pridemo s totalnim neznanjem tja... :)
- Javni zavod
- Obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje
- Nekaj kar se res ne morem spomniti
- Dodatno vprašanje, ker je bilo vse skupaj bolj bogo...surprise, surprise...pacientove pravice in dolžnosti
Tistih 20 strani iz Onkota je res zastarelih in neuporabnih, skopirajte si skripto – če ne drugače je notr nekaj presenetljivo uporabnih informacij za naprej. Resno.

Srečno!